Proste
Prosta: Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A i prostopadłej do prostej l;
A(2,−5,3)
l:
x+53=
y −2=
z−11
proszę o wytłumaczenie

tam w ułamku jest y:(−2)
9 sie 13:52
WueR:
Rownanie parametryczne l:
x = −5 + 3t
y = −2t
z = 1 + t,
gdzie t∊R, czyli do tej prostej naleza wszystkie punkty postaci (−5+3t, −2t, 1+t),w przy czym
t jest rzeczywiste.
Jak wiadomo, wektor kierunkowy tej prostej to [3,−2,1]. Wektor kierunkowy bedzie to wektor
spelniajacy rownosc (wykorzystujemy punkt A, niech B = (−5+3t, −2t, 1+t) ):
AB □ [3,−2,1] = 0,
gdzie □ oznacza mnozenie skalarne wektorow.
9 sie 14:01
WueR:
Errata: "Wektor kierunkowy szukanej prostej bedzie to wektor spelniajacy rownosc "
9 sie 14:02
Prosta: No ja tak własnie zrobiłm ale nie zgadza się z odpowiedzią
9 sie 14:08
Mila:
A jaką masz odpowiedź?
9 sie 15:23
9 sie 15:41
Prosta: x−29=y+522=z−317
9 sie 15:42
Mila:
Sprawdzam, metodą WueR i inną metodą.
Wychodzi wynik 15:41.
Jeszcze pomyslę.
9 sie 16:38
pigor: ..., mnie też wychodzi wektor kierunkowy szukanej prostej [1,4,5],
niech jednak
prosta sprawdzi czy coś nie ...

skrzywiła .
9 sie 18:33
Mila:
Dzięki pigor.
9 sie 19:42