f.kwadratowa i parametr
tyu:
mam jeszcze pytanie dotyczące równań kwadratowych z parametrem
Jeśli jest polecenie − znajdź wartość parametru m, dla których równanie ma
1/ dwa
różne rozwiązania, to warunek jest Δ>0
2/ dwa rozwiązania, to warunek jest Δ≥0
Jeśli jest, tak jak piszę, to jaka jest różnica ?
Czy w przyp nr 2 te rozwiązania są np. takie same, czyli y=(x−4)
2 , więc x
0=4
9 sie 11:00
Piotr 10: Tak. Na maturze tak pisz
9 sie 11:13
tyu: dzięki
9 sie 11:17
tyu:
mam takie zadanie. Zbiór Pazdro. Kurczab, Kurczab, Świda, kl II
"Dla jakich wartości parametru m równanie ma
dwa rozwiązania rzeczywiste różnych znaków ?"
d) 2x
2 − 3(m−1)x+1−m
2=0
odpowiedź z książki to x∊(−
∞;−1) U
(1;+
∞)
Przyjąłem nast. warunki:
1/ Δ>0
2/ x
1*x
2<0
ad 1/
a=2 b=−3(m−1)=3−3m c=1−m
2
Δ = (3−3m)
2−4*2*(1−m
2)=9−18m+9m
2−8+8m
2=17m
2−18m+1
Δ = 17m
2−18m+1
a
m= 17 b
m=−18 c
m=1
Δ
m = 324−4*17*1=256=16
2
| | 18−16 | | 1 | | 18+16 | |
m1= |
| = |
| m2 = |
| = 1 |
| | 34 | | 17 | | 34 | |
Δ
>0
ad 2/
| | c | |
x1*x2<0 ⇒ |
| <0 ⇒ 1−m2 <0 1 < m2 |
| | a | |
m∊(−
∞; −1
) U (1;+
∞)
Sumuję przedziały
m∊(−
∞; −1
) U
(1;+
∞)
Jeśli zastosować przy poleceniu "
dwa rozwiązania" warunek " Δ≥0 ",
to wtedy miałbym
| | 1 | |
z ad/1 m∊(−∞; |
| > U <1;+∞) |
| | 17 | |
z ad/2 m∊(−
∞; −1
) U
(1;+
∞) czyli bez zmian
i suma to i tak byłaby m∊(−
∞; −1
) U
(1;+
∞)
Czyli też dobry jest wynik, jeśli przyjmie się warunki
1/ Δ
≥0
2/ x
1*x
2<0.
Zawsze takie zadanie z poleceniem ("dwa rozwiązania") robiłem przy warunkach
1/ Δ>0
2/ x
1*x
2<0
i wychodziło dobrze, więc myślałem, że są dobre warunki. A okazuje się, że są chyba złe
9 sie 11:54
Piotr 10: Tutaj akurat Δ > 0 , bo są dwa pierwiastki różnychznaków, a więc , np. −3, 3 , −4, 4
9 sie 12:11
Piotr 10: W Pazdro są też zadania tego typu
Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastków równania...
Tutaj dajemy Δ ≥ 0
9 sie 12:13
Piotr 10: −3, 3 czyli są to dwa różne pierwiastki równania, a więcΔ > 0
9 sie 12:14
tyu: dzięki. Wracam do zadań.
9 sie 12:31