czy kyoś ma pomysł
proszę o rozwiązanie: rozwiąż równanie
2 sin2(x2) + sinx = 0
z jakiego wzoru należy skorzystać aby rozwiązać to rownanie
8 sie 18:47
Saizou :
sin(2t)=2sintcost
| | x | | x | | x | |
sin(2* |
| )=sinx=2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
8 sie 18:51
proszę o rozwiązanie: dalej rozwiązałem tak
2sin2(x2) + 2sin(x2)cos(x2) =0
2sinx2( sin x2 + cos x2) = 0
2sinx2 lub sin x2 + cos x2 = 0⇒ sinx = 0 ⇒ x = 2kπ
x2 = kπ
x= 2kπ
chyba coś żle wykonałem bo wynik jest
x = 2kπ lub x = 3π2 + 2kπ k∊C
8 sie 19:53
Saizou :
| | x | | x | | x | |
2*sin2( |
| )+2*sin |
| cos |
| =0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | | x | |
2sin |
| (sin |
| +cos |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | | x | | π | |
sin |
| =0 lub sin |
| +cos |
| =0 (sint+cost=√2sin( |
| +t)) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
dokończ
8 sie 20:45
proszę o rozwiązanie: √2 sinπ4cost + cosπ4sint =0
nic mi nie wychodzi
8 sie 21:11
Eta:
| | x | | x | | x | | x | |
sin |
| +cos |
| =0 ⇒sin |
| = −cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | 3 | | x | |
ze wzoru redukcyjnego −cos |
| = sin( |
| π− |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | 3 | | x | | x | | 3 | | x | | 3 | |
sin |
| = sin( |
| π− |
| ) ⇒ |
| = |
| π− |
| +2kπ ⇒ x= |
| π+2kπ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
8 sie 21:28
Eta:
Przepisano i......... ni be, ni me...
8 sie 21:51
proszę o rozwiązanie: dziękuję ale nie wpadłbym na ten sposób rownież mam problem z zadaniem
rozwiaż rownanie
sinx + cosx = 2−0,5
ja to rozwiązałem tak
sinx + sin (π2 − x ) = 1√2 po zastosowaniu na sumę doszedłem do wzoru
cos ( x − π4 ) =12
x − π4 = π3 ⇒ x=7π12 i nie wiem jak otrzymać23π12}
a wynik jest x∊ {7π12 ,23π12}
8 sie 22:00
Saizou :
| | √2 | | π | |
sinx+cosx= |
| korzystam ze wzoru sint+cost=√2sin( |
| +t) |
| | 2 | | 4 | |
| π | | π | | π | | 5 | |
| +x= |
| +2kπ lub |
| +x= |
| π+2kπ |
| 4 | | 6 | | 4 | | 6 | |
| | 1 | | 7 | |
x=− |
| π+2kπ x= |
| π+2kπ , k∊C |
| | 12 | | 12 | |
dla k=1 to
| | 1 | | 24 | | 23 | |
x=− |
| π+ |
| π= |
| π |
| | 12 | | 12 | | 24 | |
dla k=0 to
8 sie 22:06
proszę o rozwiązanie: wielkie dzięki
8 sie 22:28