calki obliczyć
Matstud: ∫∫|cos(x+y)|dxdy gdzie D=[0,π]x[0,π]
8 sie 18:28
Kacper: zamień na całki iterowane
8 sie 19:06
Matstud: tzn jak
8 sie 23:31
Godzio:
| | π | | 3 | |
cos(x + y) ≥ 0 gdy x + y ∊ [0, |
| ] U [ |
| π,2π] |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3 | |
cos(x + y) < 0 gdy x + y ∊ ( |
| , |
| π) |
| | 2 | | 2 | |
Oraz x ∊ [0,π] i y ∊ [0,π]
| | 3 | |
−x + |
| π ≤ y ≤ −x + 2π]] |
| | 2 | |
| | π | | 3 | |
−x + |
| π < y < −x + |
| π |
| | 2 | | 2 | |
Teraz napisz całki po tych obszarach. Niebieski i czerwony − cos(x + y) jest dodatni, zielony −
cos(x + y) jest ujemny. Początek jest łatwy, zielony obszar trzeba podzielić na dwie całki.
∫∫|cos(x + y)|dxdy =
... + ∫
0π/2∫
−x + π/2−x + 3π/2(−cos(x + y))dydx +
∫
π/23π/2∫
0−x + 3π/2(−cos(x + y))dydx +
...
Czerwony obszar podobnie.
9 sie 10:47
b.: łatwiej zamienić na całki iterowane:
I = ∫0π ( ∫0π |cos(x+y)| dx) dy = ∫0π ( ∫yπ+y |cos(x)| dx) dy
Ponieważ funkcja x −> |cos(x)| jest π−okresowa, więc wewnętrzna całka jest taka sama, jak całka
po odcinku [−π/2, π/2], czyli
I = ∫0π ( ∫−π/2π/2 |cos(x)| dx) dy = ∫0π ( ∫−π/2π/2 cos(x) dx) dy = ∫0π 2 dy
= 2π.
9 sie 23:54