nierownosc wykladnicza
gad: prosze o pomoc w rozwiazaniu nierownosci wykladniczej
| 3√2−1 * 3√2+1 | | 1 | | 1 | |
| ≤ ( |
| )x2−x ≤ 6π * 31−π * ( |
| )π−1 |
| 3√8 | | 6 | | 2 | |
| | 32√2 | |
z lewej strony wychodzi |
| =1 i nie wiem co dalej |
| | 32√2 | |
8 sie 17:50
pigor: ... po lewej stronie w mianowniku jest 3
√8 , czy 3
√ 8
8 sie 19:13
pigor: ... , już się domyślam z drugiej linijki, że jednak to drugie .
8 sie 19:15
gad: 3√8
8 sie 19:36
pigor: ..., więc x∊R i
... ⇔
1 ≤ 6−x2+x ≤ 2π*3*21−π ⇔ 6
0 ≤ 6
−x2+x ≤ 6
1 ⇔
⇔ 0 ≤ −x
2+x ≤ 1 ⇔ x(x−1) ≤ 0 i x
2−x+1 ≥ 0 ⇔
⇔ 0 ≤ x ≤ 1 i x∊R ⇔ 0 ≤ x ≤ 1 ⇔
x∊[0;1] . ...
8 sie 19:36
gad: nie rozumiem rozlozenia prawej strony skad to sie wzielo
8 sie 19:40
Mila:
6π*31−π*21−π=6π*(3*2)1−π=
=6π*61−π=6π+1−π=61=6
8 sie 20:42
gad: dzieki
8 sie 21:41
Mila:
8 sie 22:00