aa
Hugo: Uzasadnij,ze trojmianu kwadratowego nie mozna rozlozyc na czynniki liniowe (przedstawic w
postaci iloczynowej)
O co chodzi w tym poleceniu

prosze pokażcie mi na dowolonym przykładzie
8 sie 15:34
J: A kto tak twierdzi...?
8 sie 15:40
wmboczek: x2−2x−3=(x+1)(x−3) da się bo Δ>0
x2−2x+3 nie da się bo Δ<0
8 sie 15:41
Hugo: ok dz

czyli jak liniowe to sie rozkłada a jak iloczynowa to nie xd
8 sie 16:01
J: Postać iloczynowa,to iloczyn czynników liniowych.
8 sie 16:02
PW: Jeżeli trójmian da się rozłożyć, to znaczy
ax2+bx+c − a(x−x1)(x−x2),
to ma co najmniej jedno miejsce zerowe (co najmniej jedno, bo noże być x1=x2).
Wynikanie odwrotne: jeżeli trójmian nie ma miejsc zerowych, to nie da się rozłożyć.
Mając konkretny trójmian i polecenie "wykaż, że nie można rozłożyć" wystarczy zatem pokazać, że
trójmian ten nie ma miejsc zerowych (jest stale dodatni lub stale ujemny).
8 sie 16:03
Hugo: a jeżeli ma np. 1 miejsce zerowe i jakąś część nie rozkładalną np.
y= (x−2)(x
2+9)

to wtedy to sie da czy sie nie da rozłożyć na czynniki liniowe bo:
(x−2) v (x
2+9)
x=2 v sprzeczność
8 sie 16:07
PW: Każdy wielomian da się przedstawić w postaci iloczynu czynników liniowych lub nierozkładalnych
kwadratowych. Na poziomie szkoły średniej o tym twierdzeniu mówi się "można udowodnić że".
8 sie 16:11
Gustlik: Oblicz Δ, jeżeli Δ<0, to nie ma miejsc zerowych. Proste.
9 sie 01:39