zapisz wzor funkcji w postaci kanonicznej
magda: Zapisz w postaci kanonicznej : f(x)=−x2 +x
8 sie 14:50
Kamix: Jak wygląda postać kanoniczna? Potem ze wzorów na p i q i zapisz.
8 sie 14:57
Dziadek Mróz:
f(x) = −x
2 + x
a = −1
b = 1
c = 0
Δ = b
2 − 4ac = 1
f(x) = a(x − p)
2 + q
f(x) = −(x − p)
2 + q
f(x) = ...
8 sie 15:02
PW: Po prostu
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x) = −(x2−x) = −[(x− |
| )2− |
| ] = −((x− |
| )2 + |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
Wystarczą wzory skróconego mnożenia. To trzeba trochę poćwiczyć, żeby od razu widzieć.
8 sie 16:19
pigor: ..., lub
f(x)= −x
2+x= −x(x−1) ⇒
⇒
p=12(0+1)=
12 i
q=f(
12)=−
12*(−
12)=
14,
zatem
f(x)= a(x−p)
2+q=
−(x−12)2+14. ...
8 sie 21:37
Eta:
| | −1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
xw= |
| = |
| , yw=f(xw)= − |
| + |
| = |
| |
| | −2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
f(x)=a(x−xw)2+yw ⇒ f(x)=−(x− |
| )2+ |
| |
| | 2 | | 4 | |
8 sie 21:41
Mila:
Witaj Eto, miałam to samo dzisiaj , co Ty wczoraj.
8 sie 21:50
Eta:
Witaj
Mila 
No widzisz, widocznie któryś z młodych moderatorów robi nam psikusa, tylko po co?
Skoro tak,to może należy sobie odpuścić na jakiś czas ciągłe pomaganie!
Zobaczymy jaki będzie efekt .........
Ja już się tym nie denerwuję,bo szkoda mi zdrowia.
Miłego wieczoru
8 sie 21:57
Mila:
Wzajemnie

.
8 sie 22:54
Ajtek:
Młodzi moderatorzy

To ja weteran i nie mam moda

Witaj
Mila 
.
8 sie 22:57
Mila:
Witam
8 sie 23:25