f.kwadratowa
tyu:
Zbadaj liczbę rozwiązań w zależności od parametru m.
(m−3)x
2 + (m−2)x + 1 = 0
I − jeśli jest m−3=0 m=3 to jest f. liniowa.
II − jeśli jest m∊R− {3}, to mam f. kwadratową i rozpatruję liczbę rozwiązań w zależności od m.
Δ=(m−2)
2−4(m−3)=m
2−8m+16
Δ=m
2−8m+16
m
0=4 Δ
m=(m−4)
2
Dlaczego tutaj może być tylko taki przypadek, że jest
1/ jedno rozwiązanie albo
2/ są dwa rozwiązania

Czy chodzi o to, że funkcja k=m
2−8m+16 ma tylko jedno miejsce zerowe i jest nad OX.
http://www.matemaks.pl/program-do-rysowania-wykresow-funkcji.php?funkcja=x^2-8x%2B16&dokladnosc=100&skala=40.00
8 sie 13:25
J:
Dla m ≠ 3 funkcaj ma 2 pierwiastki, gdy Δ > 0 oraz 1 pierwiastek, gdy Δ = 0
Tutaj masz: Δ = (m−4)2 , a więc dla m ≠ 4 i m ≠ 3 − dwa rozwiązania , dla m = 4 i m = 3 −
jedno rozwiązanie.
8 sie 13:31
J: Ta funkcja zawsze ma jedno lub 2 rozwiązania, bo Δ nigdy nie jest ujemna ..
8 sie 13:34
Janek191:
Δ = m2 − 8 m + 16 = ( m − 4)2
Dla m = 4 jest Δ = 0 − jedno rozwiązanie
Dla m ≠ 4 jest Δ > 0 − są dwa rozwiązania
8 sie 13:35
tyu: rozumiem, ale dlaczego nie rozpatruje się przypadku (m−4)
2< 0
8 sie 13:37
Janek191:
Poprawka: Dla m ≠ 4 i m ≠ 3 − są dwa rozwiązania
8 sie 13:37
Janek191:
Bo ( m − 4)2 ≥ 0 dla m ∊ℛ
8 sie 13:38
tyu: ale dlaczego Δ nigdy nie jest ujemna

Bo wykres y=( m − 4)
2 nigdy nie będzie pod OX
8 sie 13:39
tyu: aha. No to teraz rozumiem. Czyli chodzi o to, że ( m − 4)2 ≥ 0 dla m ∊ℛ, dlatego może być albo
jedno rozwiązanie albo dwa rozwiązania. Dziękuję za pomoc.
8 sie 13:40
J: Janku ... dla m = 3 też jest jedno rozwiazanie : x = −1
8 sie 13:40
Janek191:
Napisałem wyżej

Δ = ( m − 4)
2 ≥ 0
Dla m = 4 jest Δ = 0, a dla m ≠ 4 jest Δ > 0
8 sie 13:42
Janek191:
Ja pisałem do II i dlatego tak wyszło
8 sie 13:44
J:
Zgoda...

, ale tylko ze względu na Δ , a zadanie ma szerszy zakres , parametr m nie tylko dla
Δ, ale dla całego równania. Jeśli da odpowiedź : dla m = 4 jest jedno rozwiązanie to pominie
m = 3
8 sie 13:48
J: Wiem
Janek ....

Pozdrawiam...
8 sie 13:49
tyu: znów nie rozumiem jednej rzeczy
I − gdy jest jedno rozwiązanie, to Δ=0 czyli (m−4)
2=0 ⇒ m=4
ale dlaczego aby było jedno rozwiązanie, to dodatkowo jest warunek m=3

Bo jeśli wpiszemy, że m=3, to zrobi się f. liniowa.
Chyba że o to chodzi, by powstała f. liniowa

Czy nie wyrzuca się ze zbioru m liczby 3, bo ona zeruje współczynnik "a" i robi się f.
liniowa
8 sie 14:10
MQ: Właśnie o to chodzi.
8 sie 14:16
J:
O Twoim równaniu ( jego postaci ) decyduje parametr m. Gdy m = 3 ,Twoje równanie staje się
równaniem liniowym i ma jedno rozwiązanie.
8 sie 14:18
tyu: to po co wyrzuca się m=3 w przypadku nr I
8 sie 14:32
J:
A kto Ci powiedział,że się wurzuca ?
8 sie 14:34
tyu: już chyba zaczynam rozumieć. Jeśli jest polecenie dotyczące określenia liczby rozwiązań ze
względu na parametr m, no i zbiór rozwiązań, w którym równanie ma jedno rozwiązanie składa
się:
1/ takiego m, które zeruje współczynnik "a" i z f. kwadratowej robi się liniowa,
2/ takich m, dla których Δ=0
Czy tak to się rozwiązuje
8 sie 14:45
J:
Masz polecenie. zbadaj ilość rozwiązań...
Rozpatrujesz 2 przypadki:
A)
a = 0 , czyli : (m = 3) .... równianie staje się równaniem liniowym − 1 rozwiązanie
B)
a ≠ 0 , czyli : (m ≠ 3) ...równianie staje się równaniem kwadratowym:
Dla Δ >0 − 2 pierwiastki
Dla Δ = 0 − 1 pierwiastek
Dla Δ < 0 − brak pierwiatków
Tearz sumujesz te dwa przypadki:
Dla m = 4 ( Δ=0) oraz m = 3 (funkcja liniowa) − 1 rozwiazanie
Dla m ≠ 4 (Δ>) oraz m ≠ 3 (funkcja kwadratowa) − 2 rozwiązania ..... koniec zadania.
8 sie 15:07
tyu: dziękuję za wyjaśnienie. Może w końcu to zrozumiem.
8 sie 17:39
tyu: Proszę o sprawdzenie.
Zbadaj liczbę rozwiązań w zależności od parametru m.
(m−3)x
2 + (m−2)x + 1 = 0
A/ gdy a=0, to jest f.liniowa, więc jest jedno rozwiązanie
F. liniowa powstaje zatem dla m−3=0, więc
dla m=3 jest jedno rozwiązanie.
B/ gdy a≠0 to powstaje f. kwadratowa.
gdy m−3≠0 więc dla m≠3 jest f. kwadratowa
Δ=m
2−8m+16
(m − 4)
2 ≥ 0 dla m ∊R dlatego sprawdzam tylko przypadki
Δ>0 −−− 2 rozwiązania
Δ=0 −−−− 1 rozwiązanie
1/ Δ>0 −−−−−−−−−− 2 rozwiązania
m≠3 (warunek istnienia f. kwadratowej)
(m − 4)
2 >0 ⇒ m∊R / {4}
czyli 2 rozwiązania są dla m∊R / {3;4}
2/ Δ=0 −−−− 1 rozwiązanie
Δ=(m−4)
2 = 0 , więc m=4
Ale równanie (m−3)x
2 + (m−2)x + 1 = 0
dla m=3 przyjmuje postać f.liniowej, w której też ma jedno rozwiązanie.
Zatem jedno rozwiązanie jest dla m={3;4}
Czy tak to ma wyglądać

Tylko się zastanawiam dlaczego, licząc pkt 2 (Δ=0 czyli 1 rozwiązanie f.kwadratowej), nie
uwzględnia się tego, że jeśli m=3, to będzie to f. liniowa, więc po co liczyć Δ i porównywać
ją do zera, skoro f.liniowa delty nie ma?
8 sie 18:56
Mila:

1) Jeśli m=3 to mamy równanie:
0*x
2+(3−2)*x+1=0
x+1=0
x=−1
f(x)=x+1
2)m=4
Masz równanie:
x
2+2x+1=0
(x+1)
2=0
x=−1
g(x)=(x+1)2
Masz dwie różne funkcje.
8 sie 21:48
tyu: dziękuję za wyjaśnienie
9 sie 10:53