przekszt. algeb. nr ....
5-latek: Polecenie : Uproscic wyrazenie
| | (1+a)3√1+a | |
√ |
| * U{√3{9+18a−1+9a−2} i to drugie wyrazenie ma byc pod |
| | 3a | |
pierwiastkiem stopnia trzeciego (probuje to zapisc ale sie nie udaje )
| | √3a2 | |
po przeksztalceniach ten drugi pierwiastek =3√ |
| |
| | 9(a+1)2 | |
| | (1+a)√a+1) | | (a+1)3*a+1) | |
√ |
| =6√ |
| dla a>0 i a nie rowna sie 0 jest |
| | 3a | | 27a3 | |
arytmetyczny
| | √3a2 | | 3a4 | |
3√ |
| =6√ |
| dla a nie rowna sie −1 jest arytmetyczny |
| | 9(a+1)2 | | 81(a+1)4 | |
Po pomnozeniu obu pierwiastkow dostaje
| | (a+1)4 | | 3a4 | | a | |
6√ |
| * |
| = 6√ |
| = |
| | 27a3 | | 81(a+1)4 | | 243 | |
| | 6√a | | 6√a | | 1 | |
|
| = |
| = |
| 6√a |
| | 6√243 | | 3 | | 3 | |
Teraz tak: jesli teraz dam warunki (zalozenia to
6√a jet arytmetyczny dla a>=0
Wyzej mamy ze a nie rowna sie 0 Wiec chyba trzeba wczesniej po rozkladzie dac warunki (tak
jak pisala
Mila wczoraj .?
8 sie 13:13
Saizou :
najpierw wyznaczamy dziedzinę a potem działamy, najwyżej na końcu ją uzupełnimy bo mogło się
trafić np. dzielenie ułamków xd
8 sie 13:15
J: Cześc ...

Pierwiastek
n√a jest arytmetyczny tylko dla a
> 0
8 sie 13:25
5-latek: Czesc

To sa jeszce w miare proste przyklady i mozna ewentualnie pokusic sie o jej wyznaczenie , potem
beda o wiele ciezszse i wyznaczenie dziedziny na poczatku zajeloby cale rozwiazanie zadania
8 sie 13:26
5-latek: Witaj
J
to jednak cos sie zmienilo od czasu kiedy ten zbiorek wyszsedl (lata 60−te )
bo mam w uwagach wstepnych napisane tak:
Pierwiastek
n√a nazywa sie arytmetycznym jesli liczba podpierwiastkowa a jest dodatnia (lub
rowna zeru) i jesli poza tym sam pierwiastek przyjmuje sie za dodatni (lub rowny zeru)
8 sie 13:33
J:
Dużo się zmieniło...

, za moich czasów liczba 0 nie była liczbą naturalną , dzisiaj jest..
8 sie 13:35
5-latek: Dobrze
8 sie 13:37
MQ: A to ciekawe J! Wychodzi na to, że twoje czasy to XIX wiek, sprzed aksjomatów Peano.
8 sie 13:42
J: Mówię serio... nie mam już tych starych podręczników, ale 0 nie było traktowane jako liczba
naturalna..
8 sie 13:44
MQ: No tak, nauka swoje, a MEN swoje. Ciekawe jak teraz jest w szkole z liczbą planet i najdłuższą
rzeką.
8 sie 13:55
J:
....pamiętam na studiach, na szkoleniu wojskowym....pewien ambitny porucznik przekonywał nas
że w warunkach bojowych,cosx może dojść nawet do dwóch...
8 sie 14:02
J: ... i, aby zamknąć temat zera... WIKIPEDIA nie jest dla mnie autorytetem matematycznym, ale oto
cytat:
"To, czy zero jest uznawane za liczbę naturalną, jest kwestią umowy – czasem włącza się, a
czasem wyklucza się je z tego zbioru." ...
8 sie 14:27