Stereometria
Jacek: Zad 1
Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o boku 1 a kąt nachylenia przekątnej prostopadłościanu
do ściany bocznej ma miarę 30 stopni zatem:
a wysokość tego prostopadłościanu jest równa
√2
b przekątna tego prostopadłościanu ma długość 2
c przekątna tego prostopadłościanu jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni
Zad 2
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 6 a krawędź boczna tworzy z
płaszczyzną podstawy kąt 45 stopni wtedy:
a wysokość tego ostrosłupa jest równa 3
√3
b objętość tego ostrosłupa jest równa 36
√2
c ściany boczne tego ostrosłupa są trójkątami równobocznymi
Zad 3
Ściany boczne ostrosłupa prawidłowego trójkątnego są trójkątami prostokątnymi o
przeciwprostokątnej długości 2 wówczas :
a krawędź boczna tego ostrosłupa ma długość 2
b objętość tego ostrosłupa jest równa
√2
| | √6 | |
c wysokość tego ostrosłupa jest równa |
| |
| | 3 | |
W zadaniu pierwszym chodzi mi o udowodnienie podpunktu C bo A i B mam już zrobione, w zadaniu 4
również nie mogę poradzić sobie z podpunktem C natomiast zadania 3 w ogóle nie rozumiem nie
umiem sobie tego wyobrazić proszę o pomoc
8 sie 11:54
J:
W tych zadaniach masz wybrać właściwą odpowiedź. W zad 1) to odpowiedź b ... długość przekatnej
jest równa 2
8 sie 12:03
Jacek: Podam klucz:
1 a,b,c
2 b,c
3 c
W zadaniu pierwszym mam rozwiązanie a oraz b , w zadaniu 2 tak samo a i b policzone a 3 nie
ruszyłem bo nie ogarniam
8 sie 12:09
J:

OK. Zad1) c ... skoro wysokość jest
√2 i przekątna podstawy jest równa
√2 to kąt
nachylenia przekatnej do podstawy wynosi 45
o
8 sie 12:18
J:
Zad 2 c) Skoro krawędź boczna tworzy z podstawą kąt 45o , to wysokość ostrosłupa jest połową
przekatnej podstawy i wynosi 3√2 ...z trójkata prostokatnego o przyprostokątnych: połowa
przekatnej podstawy i wysokość ostrosłupa i przeciwprostokąnej − krawędź boczna wyliczysz,że
krawędź boczna wynosi 6, czyli ściana jest trójkatem równobocznym.
8 sie 12:30
Jacek: sinα=3
√2/c
√2/2=3
√2/c
c=6
rzeczywiście
8 sie 12:37
J:

Zad 3 Skoro krawedź podstawy ma 2 , to krawędź boczna k ma
√2.
h − wysokość podstawy i h =
√3
| | 2 | | 2 | |
Popatrz na rysunek: d = |
| h = |
| √3 H − wysokość ostrosłupa.. |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | √6 | |
z tego trójkata wyliczysz H = √ |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
8 sie 12:57
J:

Tutaj masz pokazane skąd krawędź boczna k =
√2
8 sie 13:00
Jacek: nie zrozumiałem nic ;c
8 sie 13:06
Jacek: Mam kilka pytań
Nie rozumiem skąd wyliczyłeś krawędź boczną tego ostrosłupa mając daną tylko przeciwprostokątną
o długości 2.
Z jakiego wzoru wyliczyłeś wysokość tego trójkąta w podstawie?
8 sie 13:16
J:
Najpierw krawędź k : k
2 + k
2 = 2
2 = 4 ⇔ 2k
2 = 4 ⇔ k
2 = 2 ⇔ k =
√2
| | a√3 | | 2√3 | |
Wysokość trójkata równobocznego h = |
| , czyli tutaj h = |
| = √3 |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 | |
Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego zawsze pada na |
| wysokości podstawy h, stąd: |
| | 3 | |
8 sie 13:23
Jacek: Dziękuję Ci za wszelką pomoc J: niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi
8 sie 13:30
J: Już mam wnuczkę..
8 sie 13:32
Jacek: Ja jeszcze młody i głupi muszę się jeszcze wiele nauczyć
8 sie 13:45
J: Masz dużo czasu... najważniejsze ,że chcesz.. a to połowa sukcesu...
8 sie 13:50
Jacek: Powiem Ci J: że mam prace wakacyjną i muszę robić zadanka z książki, może to i dobrze że
nauczyciel nam to dał matura tuż tuż
8 sie 13:54
J: Trening czyni mistrzem ... tak trzymaj...
8 sie 14:03