matematykaszkolna.pl
Ogólny sposób na upraszczanie pierwiastka pod pierwiastkiem Marek: Mamy do uproszczenia "Standardowy" pierwiastek pod pierwiastkiem (nie bawiy sie w zespolone...) x+yz Zapragnąłem mieć ogólny wzór do podstawienia przy trudniejszych przypadkach emotka W trakcie niestety mnie przerosło... przynajmniej na ta porę emotka Jeśli yz<x to rozwiązujemy układ równań a2+b2=x
 yz y2z 
2ab=yz −> b =

−> b2 =

2a 4a2 
 y2z 
a2 +

= x obustronnie razy 4a2
 4a2 
4a4 − 4xa2 +y2z = 0 Δ=16x2− 16y2z = (4x2−y2z)2 czy Δ>0 ? chyba musi być, ale nich che mi się sprawdzać emotka
 4x +− 4x2−y2z 1 
a2 =

=

(x +− x2−y2z)
 8 2 
 1 
a = +− pierwiastek z

(x +− x2−y2z)
 2 
 yz 
b =

2a 
b= +− pierwiastek z uch zgubiłem się. Jutro zobaczę emotka . . i tu się poddaję Jeszcze drugi warunek: jeśli yz>x to rozwiązujemy inny układ: a2+b2=yz 2ab=x Czy to w ogóle ma sens? jest prawie 3 w nocy, więc może być różnie emotka Po drodze powinno być sporo założeń. Mam nadzieję, że poza tym sie nigdzie nie machnąłem.
8 sie 02:53
PW: Chyba nie ma sensu tworzenie takich wzorów − małe szanse na zapamiętanie.
8 sie 08:39
5-latek: Zbadajmy czy pierwiastek podwojny 3+8 da sie przedstawic jak suma dwoch pierwiastkow prostych i jakie to beda pierwiastki ? Jesli istnieja takie dwa pierwiastki proste. Niech beda to pierwiastki x i y Wiec mamy 3+8=x+y Podnosimy obie strony do kwadratu 3+8=x+y+2x*y Rownoc ta bedzie spelniona gdy spelniny bedzie uklad rownosci (popatrz dobrze ) {x+y=3 {2p{x*y=8 Warunek ten jest warunkiem wystarczajacym (a czy koniecznym to sobie juz sam zbadaj)emotka Podnoszac drugie rownanie do kwadratu dostaniemy 4*xy=8 x*y=2 Wobec tego nasz nowy uklad jest taki {x+y=3 x*y=2 Zobacz ze beda to liczby x=1 i y=2 lub odwrotnie x=2 i y=1 bo 1+2=3 i 1*2=2 Wiec nasze 3+8= 1+2=1+2 = tez 2+1 masz nastepny przyklad : 7+210 rozkladamy tak samo 7+210=x+y /2 7+210=x+y+2x*y Warunkiem wystarczajacym na istnienie tej rownosci jest uklad {x+y=7 {2p{x*y)=210 podnosimy drugie rownanioe do kwadratu i dostaniemy 4x*y=4*10 4xy=40 to x*y=10 Dostalismy nowy uklad latwy do rozwiazania {x+y=7 {x*y=10 zobacz ze beda to liczby x=2 i y=5 lub odwrotnie bo w pierwiastku zlozonym mamsz dodawanie a dodawanie jest przeniemmme Wobec tego zapiszemy ze 7+210=2+5 Jeszce inny przyklad abys dobrze to zrozumial taki : 7−43 Tutaj mamy w pierwiastku zlozonym roznice wiec zapiszsemy to tak 7−43=x y i w zwiazku z tym ze jest roznica musi byc x>=y Podnosimy do kwadratu i dostaniemy 7−43= x+y−2xy Znowu rownosc ta jest warunkiem wystarczajacym na istnienie ukladu {x+y=7 {2xy=43 podnosimy drugie rownanie ukladu do kwadratu zeby wyliczyc x*y i dostaniemy 4xy=48 to xy=12 mamy nowy uklad {x+y=7 {x*y=12 widzimy ze uklad ten spelniaja takie liczby x=3 i y=4 lub x=4 i y=3 Mysmy zalozyli ze x>=y wiec nasz uklad spenia para liczb x=4 i y=3 Wobec tego mozemy zapisac ze p{7−43= 43=2−3 Teraz juz bedziesz wiedzial jak takie pierwiastki zlozone rozkladac na pierwiastki proste Z casem jak bedziesz rozwiazywac duzo takich przykladow to nabierzesz wprawy [C[ Warunkiem koniecznym aby pierwiastki zlozone typu A+/−B rozlozyc na pierwiastki proste jest jest to aby roznica A2−B byla pelnym kwadratem ]]
8 sie 08:56
5-latek: A ogolny wzor jest taki
 A+A2−B A−A2−B 
A+B=

+

2 2 
Jesli po prawej stronie bedzie amiast (=) znak (−) to po lewej bedzie tez znak (−) Szesciennych nie umiem emotka
8 sie 09:07
5-latek: A tak poza tym Marku to w nocy sie spi no chyba ze pijesz emotka
8 sie 09:13
Marek: Po paru imprezach przestawił mi się zegar biologiczny Dzięki 5−latku emotka Nie znałem tego wzoru. W sumie wczoraj zastanawiałem się nad rozkładem dowolnego pierwiastka złożonego. np. 1+5 Oczywiście nie da się tego rozłożyć na pierwiastki proste, bo A2−B<0 Ale rozłożyć na COŚ da się na pewno emotka Podstawiając pod wzór 1+5 mamy niezłą sieczkę emotka
8 sie 10:19
Marek: PW nie chodzi o zapamiętywanie wzoru, tylko o sam proces jego tworzenia emotka Taka łamigłówka do rozwiązania. Przede wszystkim niepotrzebnie założyłem, że mamy 3 zmienne x,y,z a nie tylko dwie A i B emotka
8 sie 10:25
5-latek: Marku ten wzor z 09:07 wynika z rownan na pierwiastki rownania kwadratowego . Mysle ze lepiej jest rozwiazywac metoda z 08:56. BO zazwyczaj te pierwstki zlozone tak sa dobrane ze idzie je rozlozyc . Masz to pieknie opisane w ksiazce Bronislawa Bieleckiego ALgebra elementarna lub Marek Feldblum −Algebra elementarna z 1916r emotka − nie pomylilem sie co do roku emotka
8 sie 10:40
Eta: (a+b)2=a2+2ab+b2 7+210 to 2ab=210 ⇒ ab=10 = 2*5 i a2+b2=7 ok 7+210= (2+5)2= |2+5|=2+5
8 sie 23:40
Gustlik: Są na to wzory:
 a+x a−x 
a±bc=

±

2 2 
gdzie x=a2−(bc)2
9 sie 01:36
Eta: Po co "wkuwać" wzory?
9 sie 18:29
fx: Nikt nikogo nie zmusza do wkuwania wzorów. Matematyka jest dla wielu ludzi tylko narzędziem (np. gdy stosuje się ją w innych naukach) − gdybym musiał za każdym razem wyprowadzać sobie każdy wzór, który jest mi potrzebny to bym na chleb nie zarobił. Wzory warto zapisać i stosować, bo po to one są − aby przyśpieszyć pracę.
10 sie 11:20