czy ktoś mo ze to sprawdzić
proszę o rozwiązanie: rozwiąż rownanie cos2x + cos3x + cos4x + cos5x + ...... ≥ 1 + cosx
moje rozwiązanie to
a1 = cos2x q = cosx I cosxI <1
S = cos2x1− cosx
cos2x1− cosx ≥ 1+ cosx po przekształceniu mamy
( 2 cos2x −1) ( 1 − cosx ) ≥ 0
cosx = p{22 lub cosx = − p{22 lub cosx =1 ⇒ x ≠ 2kπ ∉ D
x =π4 + 2kπ lub x = − π4 + 2kπ
ale w odpowiedż jest taka x =π4 + kπ lub x = − π4 + kπ lub x ≠ kπ ∉ D
dlaczego
7 sie 23:36
ICSP: równanie, nierówność, z czym w końcu mamy do czynienia ?
7 sie 23:39
proszę o rozwiązanie: rzeczwiście polecenie jest rozwiąż nierówność a wynik zapisany jest
< − π4 + kπ , kπ) ∪ ( kπ, π4 + kπ ≥
8 sie 00:18
ICSP: D : cosx ≠ ± 1 ( x ≠ kπ)
(2cos2x − 1)(1 − cosx) ≥ 0 // : 1 − cosx > 0
2cos2x − 1 ≥ 0
2cos2x − cos2x − sin2x ≥ 0
cos2x − sin2x ≥ 0
cos2x ≥ 0
8 sie 00:20
ICSP: teraz narysuj wykres cos(2x) i z niego odczytaj zbiór rozwiązań, pamiętając o dziedzinie.
8 sie 00:21
proszę o rozwiązanie: dziękuję ale czy moje rozwiązanie jest błędne
8 sie 00:25
ICSP: | | √2 | |
a gdzie są rozwiązania dla cosx = − |
| ? |
| | 2 | |
8 sie 00:31
proszę o rozwiązanie: słusznie dla cosx = − √22
x = 54 + 2kπ ≠ D
8 sie 08:55
wmboczek: chyba w odpowiedzi nie uwzględnili przypadku cosx=−1 i wycięli wszystkie kπ zamiast parzystych
8 sie 15:23
Mila:

1) |cosx|<1⇔
−1<cosx<1⇔
x≠kπ, k∊C
2) cos(2x)≥0 i x≠kπ
| | π | | π | |
− |
| +2kπ≤2x<0+2kπ lub 0+2kπ<2x≤ |
| +2kπ /:2 |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
− |
| +kπ≤x<kπ lub kπ<x≤ |
| +kπ⇔ |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
x∊<− |
| +kπ,kπ)∪(kπ, |
| +kπ> |
| | 4 | | 4 | |
8 sie 21:39
Mila:
8 sie 22:31
proszę o rozwiązanie: DZIĘKUJĘ
8 sie 22:44
Mila:
Zrozumiałeś teraz odpowiedź?
8 sie 22:45
proszę o rozwiązanie: oczywiście jeszcze raz dziękuję
8 sie 22:47