rownanie trygonometryczne
gad: rownanie trygonometryczne :
sinxsin2x=cosx
ja robie tak :sinx(2sinxcosx)=cosx , 2sin2x*sinxcosx=cosx
2sin2x*sinx=1 i co dalej ?
7 sie 22:52
Ja: nie wolno dzielić
(2sin2x−1)cosx=0⇔2sin2x−1=0 lubcosx=0
7 sie 22:54
Ja: | | 1 | | √2 | | √2 | |
sin2x= |
| ⇒ sinx= |
| lub sinx=− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
7 sie 22:56
Hugo: sinx * sin2x ze wzoru
sinx * sin x cos x * 2 = 2 sin
2 x * cos x z jedynki tryg*
(1−cos
2x) * 2cosx=0 / :2
(1−cos
2x)cosx=0
cosx = 0 v cosx =1 v cosx =−1


dobrze pomogłem
PRZYCZYM wiem bo tak na maturze było ze sie odrzucało część rozwiazania
7 sie 23:01
gad: nie rozumiem 1 przejscia z 22.54 skad ono sie wzielo
7 sie 23:01
ICSP: Wszystko na jedną stronę, a potem wyciągasz cosx przed nawias.
7 sie 23:04
Mila:
Hugo, źle.
7 sie 23:04
Hugo:

ja tez cofam mam źle

sinxsin2x=cosx
2 sin
2 x * cos x = cosx (wzór)
(1−cos
2x) * 2cosx = cosx (wzór)
(1−cos
2x)cosx − cosx =0
−cos
3x + cosx − cos x=0
cos
3x=0
cos x =0
x= π/2 + 2k pi oraz x = 3/4 pi +2k pi
7 sie 23:08
Hugo: jeszcze źle
7 sie 23:09
Hugo: sinxsin2x=cosx
2 sin
2 x * cos x = cosx (wzór)
(1−cos
2x) * 2cosx = cosx (wzór)
2(1−cos
2x)cosx − cosx =0
−2cos
3x + 2cosx − cos x=0
−2cos
3x+cosx=0
cos x (1−2cosx) =0
cosx = 0 v cosx = 1/2

7 sie 23:11
Hugo:

cos x = 0
x= π/2 + 2k pi oraz x = 3/4 pi +2k pi
cosx =1/2
x = pi/3 +2kpi oraz −pi/3 +2kpi oraz x= pi + pi/3 +2k pi oraz pi − pi/3 + 2kpi //tego juz
mniej pewnym !
7 sie 23:16
Mila:
Hugo , przedostatnia linijka.23:11
−2cos3x+cosx=0⇔
cosx*(−2cos2x+1)=0
Teraz rozwiąż:
7 sie 23:26
gad: | | √2 | | 3π | | 5π | | √2 | |
wyszlo cosx=0 : x=kπ cosx=− |
| : x= |
| +2kπ ,x= |
| +2kπ cosx= |
| : |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | π | | π | |
x=− |
| , x= |
| jak skrocic ten zapis |
| | 4 | | 4 | |
7 sie 23:48
Hugo: racja Milo

cos x =
√2/2 oraz cos x = −
√2/2
8 sie 00:19