aa
Hugo:

wymierne:
(naszkicuj wykres funkcji)
| | 2x−|x+1| | |
f(x)= |
| , dziedzina = R\{1} |
| | x−1 | |
Rozbilem sb na dwie równośći
x≥0 oraz x<0
f stała y=1
Stosujemy te wszystkie rachunki by nie szukać dla każdego x odpowiadającą mu wartość tworząc
żmudne zadanie. Jednak odpowiedź jest inna:
1 dla x≥0 /{1}
Dlaczego funkcja rozszczepia się na dwa segmenty w pkt x=−1

ma to związek z wartością wzgl
|x+1|?
7 sie 22:20
Hugo: tam mam błąd
1 dla x≥−1 /{1}
7 sie 22:23
Mila:
D=R\{1}
1) |x+1|= x+1 dla x+1≥0⇔x≥−1
2) |x+1|=−x−1 dla x<−1
w tych dwóch przedziałach rozważasz f(x) opuszczając znak wartości bezwzględnej.
7 sie 22:27
PW: Idzie o to, że funkcja nie ma żadnej wartości dla x=1 (nie ma tam dziedziny), więc kreska y=1
ma "puste kółko" w (1,1). A ten czerwony kawałek wykresu w pierwszej ćwiartce nie powinien być
narysowany (skąd się to wzięło?).
7 sie 22:29
Hugo: racja... ale ja sie cofam ;x dziękuję Milo
7 sie 22:30
Hugo: czerwony kawalek jest tylko taki se bo wklepałem funkcje by mi narysowalo a nie ma tam chyba
opcji ze dla x<−1
7 sie 22:31
Mila:
Czy mam narysować?
7 sie 22:39
tyu: @
Hugo − poprawiasz maturę, bo to chyba zdanie maturalne raczej, czy może to zadanko z
myślą o studiach
7 sie 22:47
Mila:

f(x)=1 dla x≥−1 i x≠1
7 sie 22:47
PW: Hugo daje świadectwo cudu − po zdaniu matury wszystko cudownie zapomniał.
7 sie 22:54
Hugo: Hugo daje jutro korki z wielomianów a potem wymierne
7 sie 22:55
tyu: czyli odpalasz procent dla każdego kto przyczynił się do wyjaśnienia Ci tego zadania
7 sie 22:58
Hugo: 
wolontariat, jak chcecie a sie spisze to wam mogę dać po buziaku jak dostanę jutro.
7 sie 23:03
tyu: czyli działasz pro publico bono. To się chwali.
7 sie 23:07