przeksztalcenia algebr nr....
5-latek: | 1 | | a2+3a+2 | |
| a*4√(a+1)(a2−1)(1+2a+a2)*( |
| )−1= |
| 2 | | √a−1 | |
| 1 | | (a+1)(a+2) | |
| a*4√(a+1)(a+1)(a−1)(a+1)2*( |
| )−1= |
| 2 | | √a−1 | |
| 1 | | √a−1 | |
| a*4√(a+1)4(a−1)* |
| = |
| 2 | | (a+1)(a+2) | |
| 1 | | |a+1|4√(a−1)3 | |
| a* |
| |
| 2 | | (a+1)(a+2) | |
dla a+1 dodatnie |a+1|=a+1
po skrocniu dostalem
natomiast a+1 nie moze byc ujemne bo wyrazenie podpierwiastkowe (a+1)
4(a−1) musi byc nieujemne
.
Teraz do tego ostatniego wyrazenia zalozenia
1. a+2 nie rowna sie 0 2. (a−1)>0 i a nie moze rowna c sie 0 bo dostaniemy liczbe ujemna pod
pierwiastkiem
Pytanie .czy dobrze ? Caly czas ma na mysli pirwiastki arytmetyczne . Moze jednak mozna bylo
zrobic zalozenia na poczatu ?
czyli wyrazenie pod 1 pierwiastkiem >=0 i pod drugim >0 chociaz w sumie duzo liczenia w
tym przypadku by nie bylo
Moze jeszce inne uwagi beda . Od razu dzieki
7 sie 20:34
Mila:
1) Dajesz jak najwcześniej, to znaczy gdy masz rozłożone na iloczyny, bo łatwo policzysz.
a+2≠0
a+1≠0
a−1>0
2) ponieważ a+1 jest pod pierwiastkiem podniesione do 4 potęgi, to może byc ujemne i przy
skracaniu masz 2 opcje.
7 sie 20:56
5-latek: Witam serdecznie i dziekuje

Twoj drugi punkt mam rozumiec tak : Jesli potega jest stopnia parzystego to mam dwie opcje do
skracania jesli mam wartosc bezwzgledna
Natomiast jesli stopien jest nieparzysty to wtedy wyrazenie ktore jest pod pierwiastkiem musi
byc tylko dodatnie
Wiec dla a+1 ujemne |a+1|=−(a+1)
| | 1 | | −4√(a−1)3 | |
Wiec po skroceniu dostane |
| a* |
| |
| | 2 | | a+2 | |
7 sie 21:18
Mila:
Wg mnie tak:
A co masz w odpowiedzi?
7 sie 21:21
5-latek: Mam tylko ten pierwszy skrot w odpowiedzi
Napiszse CI jaka uwage dal autor
Liczba a+1 jest dodatnia ,Tak, bo wyrazenie podpierwiastkowe (a+1)4(a−1) z defincji
pierwiastka arytmetycznego nalezy przyjac za dodatnie lub rowne 0 a czynnik (a+1)4 nie moze
byc ujemny ,wiec a−1>=0 to a>=1 a przy tym warunku zawsze a+1>=2
taka jest uwaga .
7 sie 21:36
Mila:
No istotnie: nie rozwiązywałam tych warunków.
Jest tak:
a−1≥0 ⇔a≥1 wtedy a+1≥2, zatem wyrażenie (a+1) jest dodatnie, co wynika z pierwszego
założenia.⇔
Sgn(a+1)=1
7 sie 22:20
5-latek: Wole Milu sie dopytac gdyz ten zbior jest z lat 60−tych i moze sie cos zmienoilo w
podejsciu do takich zadan teraz
7 sie 22:32
Mila:
W porządku jest, ja pobieżnie spojrzałam. Ale dogadaliśmy się.
7 sie 22:38
5-latek: To fajnie
7 sie 22:46
Ajtek: Witam
Mila,
5−latek 
.
5−latek, co Ty za koszmarki ostatnio dajesz?

.
7 sie 23:21
Mila:
Witaj Ajtek, 5−latek, umartwia się, chociaż do postu daleko.
7 sie 23:23
Ajtek:
Ćwiczy umysł przed startem roku szkolnego

. Ja umartwiam się nad maturzystą sierpniowym

.
7 sie 23:24
Mila:
O, to współczuję, to jest stres, ja odmówiłam. Wakacje mają byc wolne od stresu.
7 sie 23:28
Ajtek:
Ja w sumie nie miałem wyboru, to syn dobrych znajomych, tylko przez to Jego wziąłem. Ale na
wstępie powiedziałem, co o tym sądzę. Poprosili mnie mimo wszystko

.
7 sie 23:30
Ajtek:
Hej
Eta 
.
7 sie 23:33
Mila:
Mnie archeolog, krecik, kret nie przeszkadza, a nawet pozytywnie oceniam taką akcję.
7 sie 23:37
Ajtek:
No i jeszcze
norka, tylko kto to skoro nie
Eta
7 sie 23:40
Eta:
Właśnie Milu , podobnie myślimy

Nie ma co robić na forum( wakacje), to niby czemu nie można rozwiązać zadań, które nie zostały
rozwiązane, przecież zawsze są aktualne bez względu z którego roku pochodzą
7 sie 23:40
Ajtek:
Dobrze, że ja, jeszcze, nie mam moda
7 sie 23:43
Eta:

Wiecie, jak bardzo mnie ten fakt zirytował, północy nie przespałam

Rozumiem bana za niecenzuralne słowa , głupie teksty itp
ale w tym przypadku? ( nie warto było takiej osobie umożliwiać moderowanie
7 sie 23:48
Ajtek:
Eta, również jestem zdziwiony. Jak wiesz, sam szukałem Twojego "nurkowania" w zadaniach
przedawnionych

.
7 sie 23:50
Mila:
A kiedy to było?
8 sie 00:29
Mila:
Może ktoś przez pomyłkę, niepotrzebnie tak emocjonalnie podchodzisz do tego, ja też mogłabym
się zdenerwować , że mnie posądziłaś niesłusznie. Ale szkoda zdrowia, forum to przecież
zabawa.
Dobranoc, zajrzałam tu jeszcze, bo mi pasjans nie wychodził.
8 sie 00:35
Eta:
Milu przeprosił Cię i jeszcze raz przepraszam

Dobranoc
8 sie 00:38
Eta:
"przeprosiłam"
8 sie 00:40