matematykaszkolna.pl
przeksztalcenia algebr nr.... 5-latek:
1 a2+3a+2 

a*4(a+1)(a2−1)(1+2a+a2)*(

)−1=
2 a−1 
1 (a+1)(a+2) 

a*4(a+1)(a+1)(a−1)(a+1)2*(

)−1=
2 a−1 
1 a−1 

a*4(a+1)4(a−1)*

=
2 (a+1)(a+2) 
1 |a+1|4(a−1)3 

a*

2 (a+1)(a+2) 
dla a+1 dodatnie |a+1|=a+1 po skrocniu dostalem
1 4(a−1)3 

a*

2 a+2 
natomiast a+1 nie moze byc ujemne bo wyrazenie podpierwiastkowe (a+1)4(a−1) musi byc nieujemne . Teraz do tego ostatniego wyrazenia zalozenia 1. a+2 nie rowna sie 0 2. (a−1)>0 i a nie moze rowna c sie 0 bo dostaniemy liczbe ujemna pod pierwiastkiem Pytanie .czy dobrze ? Caly czas ma na mysli pirwiastki arytmetyczne . Moze jednak mozna bylo zrobic zalozenia na poczatu ? czyli wyrazenie pod 1 pierwiastkiem >=0 i pod drugim >0 chociaz w sumie duzo liczenia w tym przypadku by nie bylo Moze jeszce inne uwagi beda . Od razu dzieki emotka
7 sie 20:34
Mila: 1) Dajesz jak najwcześniej, to znaczy gdy masz rozłożone na iloczyny, bo łatwo policzysz. a+2≠0 a+1≠0 a−1>0 2) ponieważ a+1 jest pod pierwiastkiem podniesione do 4 potęgi, to może byc ujemne i przy skracaniu masz 2 opcje.
7 sie 20:56
5-latek: Witam serdecznie i dziekuje emotka Twoj drugi punkt mam rozumiec tak : Jesli potega jest stopnia parzystego to mam dwie opcje do skracania jesli mam wartosc bezwzgledna Natomiast jesli stopien jest nieparzysty to wtedy wyrazenie ktore jest pod pierwiastkiem musi byc tylko dodatnie Wiec dla a+1 ujemne |a+1|=−(a+1)
 1 4(a−1)3 
Wiec po skroceniu dostane

a*

2 a+2 
7 sie 21:18
Mila: Wg mnie tak:
1 

sgn(a+1)*a*(....)
2 
A co masz w odpowiedzi?
7 sie 21:21
5-latek: Mam tylko ten pierwszy skrot w odpowiedzi Napiszse CI jaka uwage dal autor Liczba a+1 jest dodatnia ,Tak, bo wyrazenie podpierwiastkowe (a+1)4(a−1) z defincji pierwiastka arytmetycznego nalezy przyjac za dodatnie lub rowne 0 a czynnik (a+1)4 nie moze byc ujemny ,wiec a−1>=0 to a>=1 a przy tym warunku zawsze a+1>=2 taka jest uwaga .
7 sie 21:36
Mila: No istotnie: nie rozwiązywałam tych warunków. Jest tak: a−1≥0 ⇔a≥1 wtedy a+1≥2, zatem wyrażenie (a+1) jest dodatnie, co wynika z pierwszego założenia.⇔ Sgn(a+1)=1
7 sie 22:20
5-latek: Wole Milu sie dopytac gdyz ten zbior jest z lat 60−tych i moze sie cos zmienoilo w podejsciu do takich zadan teraz
7 sie 22:32
Mila: W porządku jest, ja pobieżnie spojrzałam. Ale dogadaliśmy się.
7 sie 22:38
5-latek: To fajnie emotka
7 sie 22:46
Ajtek: Witam Mila, 5−latek emotka. 5−latek, co Ty za koszmarki ostatnio dajesz? emotka.
7 sie 23:21
Mila: Witaj Ajtek, 5−latek, umartwia się, chociaż do postu daleko.
7 sie 23:23
Ajtek: Ćwiczy umysł przed startem roku szkolnego emotka. Ja umartwiam się nad maturzystą sierpniowym .
7 sie 23:24
Mila: O, to współczuję, to jest stres, ja odmówiłam. Wakacje mają byc wolne od stresu.
7 sie 23:28
Ajtek: Ja w sumie nie miałem wyboru, to syn dobrych znajomych, tylko przez to Jego wziąłem. Ale na wstępie powiedziałem, co o tym sądzę. Poprosili mnie mimo wszystko emotka.
7 sie 23:30
Ajtek: Hej Eta emotka.
7 sie 23:33
Mila: Mnie archeolog, krecik, kret nie przeszkadza, a nawet pozytywnie oceniam taką akcję.
7 sie 23:37
Ajtek: No i jeszcze norka, tylko kto to skoro nie Eta
7 sie 23:40
Eta: Właśnie Milu , podobnie myślimyemotka Nie ma co robić na forum( wakacje), to niby czemu nie można rozwiązać zadań, które nie zostały rozwiązane, przecież zawsze są aktualne bez względu z którego roku pochodzą
7 sie 23:40
Ajtek: Dobrze, że ja, jeszcze, nie mam moda
7 sie 23:43
Eta: Wiecie, jak bardzo mnie ten fakt zirytował, północy nie przespałam emotka Rozumiem bana za niecenzuralne słowa , głupie teksty itp ale w tym przypadku? ( nie warto było takiej osobie umożliwiać moderowanie
7 sie 23:48
Ajtek: Eta, również jestem zdziwiony. Jak wiesz, sam szukałem Twojego "nurkowania" w zadaniach przedawnionych emotka.
7 sie 23:50
Mila: A kiedy to było?
8 sie 00:29
Mila: Może ktoś przez pomyłkę, niepotrzebnie tak emocjonalnie podchodzisz do tego, ja też mogłabym się zdenerwować , że mnie posądziłaś niesłusznie. Ale szkoda zdrowia, forum to przecież zabawa. Dobranoc, zajrzałam tu jeszcze, bo mi pasjans nie wychodził. emotka
8 sie 00:35
Eta: Milu przeprosił Cię i jeszcze raz przepraszam Dobranoc emotka
8 sie 00:38
Eta: "przeprosiłam" emotka
8 sie 00:40