jak to zrobic ?
Setka: przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym równoramiennym o przyprostokątnej 6 cm.
oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej.
7 sie 17:14
J:
Promień podstawy i wysokość tego stożka, to połowa przekątnej kwadratu o boku 6.
7 sie 17:16
Setka: czyli wyszło 12 π 6√3 ?
7 sie 17:36
Janek191:
l = 6 cm
r = h = 3
√2 cm
| | 1 | | 1 | |
V = |
| π r2*h = |
| π *(3√2)2*3√2 = 18√2 π [ cm3] |
| | 3 | | 3 | |
P
c = π r
2 + π r*l = π* (3
√2)
2 + π*3
√2*6 = 18 π + 18
√2 π = 18 π*( 1 +
√2) [ cm
2 ]
8 sie 07:55