nierówność niewymierna
tyu:
mam powyższą nierówność
1/ dziedzina to 8−x≥0 czyli x∊(−
∞;8>
| | 20−x | |
2/ obliczyłem, że w przypadku gdy |
| ≥0, to x∊(−8;−1) |
| | 7 | |
| | 20−x | |
3/ więc rozpatruję jeszcze przypadek, gdy |
| <0 |
| | 7 | |
ale w tym przypadku x>20 czyli x∊(20;
∞) zatem ten przypadek nie należy od w ogóle do dziedziny
nierówności
Pytanie nr 1 − Dlatego uwzględniam tylko wynik x∊(−8;−1)
| | 20−x | |
Pytanie nr 2 − Gdyby jednak tu |
| <0 jakimś cudem (tj w odniesieniu do innych |
| | 7 | |
liczb oczywiście ) x mieściły się w dziedzinie i otrzymałbym jakiś wynik, to czy te wyniki
sumuję czy robię część wspólną
7 sie 16:57
J:
Wyjaśnij punkt 2 ... skąd x ∊ (−8,−1) ?
7 sie 17:02
J: Po co rozpatrujesz pkt 3/ ... prawa strona może być dowolna liczbą.
7 sie 17:05
tyu: (7√8−x)2>(20−x)2
49(8−x)>400−40x+x2
392−49x>400−40x+x2
0>x2+9x+8
x=−8 x=−1 więc x∊(−8;−1)
x∊(−∞;8> część wspólna to x∊(−8;−1)
7 sie 17:08
7 sie 17:09
J: | | 20−x | |
Nie zrozumiałem Cię ... myslałem,że warunki: 8−x oraz |
| .. dają Ci : x ∊ (−8,−1) |
| | 7 | |
7 sie 17:15
Mila:
1) x−8≥0⇔x≤8
D=(−
∞,8>
| | 20−x | |
2) jeśli |
| <0 to nierówność jest spełniona dla x>20 ale te liczby nie należą do D |
| | 7 | |
| | 20−x | |
3) jeśli |
| ≥0 i x≤8, to mogę podnieść obustronnie do kwadratu |
| | 7 | |
20−x≥0 i x≤8
⇔x≤8
x
2+9x+8<0
x=−8 lub x=−1
x∊(−8,−1)⊂(−
∞,8>
odp.
x∊(−8,−1)
7 sie 17:20
tyu: x ∊ (−8,−1) to już wynik założenia, że lewa i prawa strona są nieujemne, dlatego mogę podnosić
obie strony do kwadratu bez zmiany znaku, liczy x
1, x
2 i wychodzi mi przedział x ∊ (−8,−1)
A przypadek 3 − to jest sytuacja, gdy lewa strona jest nieujemna a prawa ujemna, ale prawa
strona jest nieujemna dla x−ów, które są poza dziedziną nierówności. Więc ten przypadek nr 3 w
ogóle nie jest uwzględniany
7 sie 17:21
tyu: rozumiem. Dziękuję J oraz Mila za pomoc i zainteresowanie
7 sie 17:24