blad
Kris: Nie zgadza mi sie z odpowiedziami, liczby zespolone :
3√(1 + i)3
w0 = 1 + i
w1 = (1 + i)(cos
23π + sin
23π) = (1 + i)(−
12 +
√32i) = −
12 −
√32 + i(−
12 +
√32)
i tu juz sie nie zgadza bo odp to :
http://pokazywarka.pl/qrkfay/
7 sie 16:49
Kris: tam przy sin23π i stoi
7 sie 16:51
MQ: 1o Źle liczysz w1
2o Brakuje ci jeszcze w2
7 sie 16:56
Kris: w2 nie liczylem bo zle w1 wychodzi
w1 licze ze wzoru jak znany jest jeden pierwiastek, wydaje mi sie ze dobrze podstawilem
7 sie 17:03
MQ: W tym problem, że źle:
w1=|1+i|*(cos23π+i*sin23π)
7 sie 17:05
Kris: hmm.. co ja mam zrobic z ta wartoscia bezwzledna ? Wydawalo mi sie ze wzor to wk = w(k−1) * (
cos pi/n + sin pi/n) gdzie n to stopien pierwiastka.
7 sie 17:17
Kris: cos 2pi/n + sin 2pi/n we wzorze
7 sie 17:17
MQ: |1+i|=√2
7 sie 17:19
Kris: Dalej nie wyjdzie tak jak w odp.
7 sie 17:25
Kris: Ja to MQ chce tym wzorem zrobic wk = w(k−1) * (cos 2nπ + sin 2nπ) n − stopien
pierwiastka czyli w tym przypadku trzy, w0 mam czyli (1 + i) ale nie wychodzi
7 sie 17:28
MQ: OK, trochę namieszałem, bo pod f. tryg. powinno być φ+2π/n, więc wyprowadźmy ten twój wzór:
w0=r*exp(iφ)
| | 2π | | 2π | |
w1=r*exp(i(φ+2π/n))=r*exp(iφ)*exp(i2π/n)=w0)*exp(i2π/n)=w0(cos |
| +isin |
| ) |
| | n | | n | |
brakuje ci więc i przed sinusem w twoim wzorze.
7 sie 17:40
Kris: Robie z "i" i mi nie wychodzi no nie moge isc dalej przez ten przyklad
7 sie 17:42
Kris: Musi byc blad w odpowiedziach. Tak czy inaczej dzieki za pomoc MQ
7 sie 17:45
MQ: Fakt, błąd w odpowiedziach.
Ty masz dobrze.
7 sie 17:57
Mila:
3√(1+i)3=3√(−2+2i)
(1+i)3=−2+2i
Twój wynik
z13=−2+2i, zatem masz dobrze.
7 sie 18:45