wielomiany
helka: Dane są wielomiany W(x)=(x−1)(x5+x4+x3+x2+x+1) i G(x)=x6+(4a−b)−a+3b. Wyznacz parametry
a,b tak aby wielomiany były równe
7 sie 16:05
Paulina:
Najpierw wielomian W(x). Trzeba zauważyć, że jest to W(x)=x6−1
teraz przyrównać G(x)=W(x)
7 sie 16:08
J: Napisz porządnie wielomian: G(x)
7 sie 16:17
helka: tam jest błąd G(x)=x66+(4a−b)x4−a+3b
7 sie 16:19
J:
... no dalej tak: 4a − b = 0 oraz −a + 3b = 1 ... i rozwiązujesz ten układ równan.
7 sie 16:23
J: ... −a + 3b = − 1 oczywiście.
7 sie 16:27