Stereometria
Jacek:
1.Sześcian o krawędzi 4 i graniastosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy 2 mają taką
samą objętość .Wówczas:
A.wielościany te mają takie samo pole powierzchni całkowitej
B.wysokość graniastosłupa jest równa 8
C.pole ściany bocznej graniastosłupa jest dwa razy większe od pola ściany sześcianu
2. Przekątna prostopadłościanu ma długość 8 i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem
30 stopni. Przekątna jednej ze ścian bocznych jest nachylona do krawędzi podstawy pod kątem 45
stopni wtedy:
A prostopadłościan ten jest sześcianem
B wysokość tego prostopadłościanu jest równa 4
C pole podstawy tego prostopadłościanu jest równe 16
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań bardzo dziękuję
7 sie 15:30
J: Zad1) Odp.A
7 sie 15:36
J: Sorry... źle, odp. C.
7 sie 15:38
Jacek: Też zrobiłeś to tym sposobem
6a
2=2a
2+4a*H
6*16=2*4+4*2*H
96=8+8H
88=8H
11=H
A w odpowiedzi do 2 jest podana C także magic
7 sie 15:40
Jacek: Przepraszam do 1
7 sie 15:44
J:
Zad1) Pole ściany bocznej graniastosłupa = 2*16 , a sześcianu: 16 , zatem odp.C
7 sie 15:46
J:

Zad 2) Odp.B
7 sie 15:51
Jacek: A jak policzyłeś tą drugą krawędź graniastosłupa?
7 sie 15:57
J: A o której krawędzi mówisz ?
7 sie 16:03
Jacek: O krawędzi bocznej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego tj chyba wysokość, bo krawędź
podstawy mamy daną (2)
7 sie 16:07
J:
Tak. Wysokość graniastosłupa jest 16
7 sie 16:14
Jacek: Dobra dzięki ogarnąłem to jakoś

jeszcze raz dzięki
7 sie 16:14