równanie niewymierne
tyu:
2x
2 − 5
√x2−1=0
podpowiedź z książki to t=
√x2−1
jak podstawiłem to mi wyszło
2x
2 − 5t=0 wiem, że muszę coś dodać i jednocześnie odjąć, by z 2x
2 zrobić x
2−1
2
(x2−1)+2−5t=0 ponieważ 2x
2 − 2 + 2 −5t=0 i
(x2−1)=t
2, więc
2t
2−5t+2=0 ale Δ=25−4*2*2=25−8=17 a więc jakaś dziwna jest delta, bo nie otrzymam wyniku z
podręcznika
| | − √5 | | √5 | |
x∊{ − √5; |
| ; |
| ; √5 } |
| | 2 | | 2 | |
7 sie 10:06
J:
Pomieszałeś trochę pojęcia...
t = √x2 − 1 , t2 = x2 − 1 , x2 = t2 + 1 ... podstawiasz : 2(t2 +1) − 5t = 0
⇔ 2t2 −5t + 2 = 0 (Δ = 9)
7 sie 10:12
Janek191:
4*2*2 = 16 !

25 − 16 = 9
7 sie 10:13
Kacper: 2x
2−5
√x2−1=0
t=
√x2−1, t≥0
t
2=x
2−1 ⇒x
2=t
2+1
podstawiamy
2(t
2+1)−5t=0
2t
2−5t+2=0
ile jest 25−4*2*2
7 sie 10:13
J: ....nie czytałem do końca ...

równanie masz dobre ( choć mętnie wyprowadzone ) , ....
Δ = 25 −
16 = 9
7 sie 10:15
tyu: tak, czyli prosty błąd rachunkowy

dziękuję za pomoc
7 sie 10:20