Przeksztalcenia dalej
5-latek: Witam.
mam takie wyrazenie a*b n√a1−nb−n−a−nb1−n to wszystko jest pod jednym
pierwiastkiem
mam wprowadzic wyrazenie ab pod ten pierwiastek
czy to bedzie wygladac tak?
n√anbn(an−1b−n−a−nb1−n)
Korzystam ze wzoru ze n√xn=x
Po obliczeniu tego wyrazenia mam to pomozyc jeszce przez n√(a−b)−1
7 sie 09:10
J:
Cześć..

.. co jest pomiedzy a
1−n b
−n ... mnożenie ?
7 sie 09:27
J: Chyba się pomyliłeś z drugim pierwiastkiem ..
Po wprowadzeniu a*b pod pierwiasteki dostaniesz .. = n√a − b
teraz : n√a − b*n√ (a−b)−1 = n√1 = 1
7 sie 09:45
5-latek: Przepraszam ze tak pozno odpisuje ale musialem pilnie wyjechac
Pod pierwszym pierwiastkiem jest
a1−nbn − a−nb1−n . (przed wprowadzeniem ab pod pierwiastek
jest znak (−) Odp.1 tak jak Tobie wyszlo
czy dobrze wprowadzilem to ab pod pierwiastek?
7 sie 13:07
5-latek: Poza tym to witam
7 sie 13:09
J: Tak ... dobrze, ... po redukcji pod pierwiastkiem dostajesz: a − b ...
7 sie 13:11
5-latek: To super
7 sie 13:14
5-latek: Bedzie jeszce z 80 takich kombajnow do liczenia z pierwiastkami i wszedzie mam zakladac ze to
sa pierwiastki arytmetyczne (czyli liczba podpierwiastkowa jest nieujemna i i sam pierwiastek
jest nieujemny
No bo troche ciezko byloby wyznaczac dziedzine na poczatku
7 sie 13:17
J: Zauważ,że jak wprowadziłeś a*b pod pierwiastek, to pomyliłeś ...
napisałeś: an−1 zamiast a1−n ... i nie doszedłbyś do wyniku: a − b
7 sie 13:29
5-latek: tak masz racje . W zeszycie mam dobrze ,
jednak coraz czesciej sie myle przy przepisywaniu na forum
7 sie 13:40
5-latek: w poscie 13:07 tez sie pomylilem zamiast b
−n napisale b
n
7 sie 13:41
5-latek: J
Zrobilem tez to zadanie inaczej . Nie wlaczalem wyrazenia ab pod pierwiastek tylko wymnozylen
te dwa pierwiastki i doszedlem do takiej postaci U{n√a−b{anbn}
7 sie 15:56
J: No to nie dostaniesz wyiku: 1 ..
7 sie 16:00
5-latek: Nie na ten przycisk kliknalem
| | n√a−b | |
Doszsedelm do postaci ab* |
| |
| | n√anbn | |
| | 1 | | ab | | n√anbn | |
* |
| = |
| = |
| =1 |
| | n√a−b | | n√anbn | | n√anbn | |
I treraz komentarz : Aby
n√anbn byl arytmertyczny to a nie mzoe rownac sie 0 lub b nie
moze rownac sie 0 bo wtedy dostajemy dzielenie przez 0
czy ewentualnie jakies inne warunki co do a i b nalezy postawic aby ten pierwiastek byl
arytmetyczny ?
7 sie 16:05
J: Nie znam treści zadania, ale juz na pierwszy rzut oka widać,że musi być: a ≠ b
7 sie 16:13
5-latek: Polecenie jest uprosc wyrazenie (ktore jest w poscie 09:10 )
Nie przepisueje bo znowu cos napiszse zle

Wszystkie zadania ktore bede tutaj wstawial beda mialy taka tresc "Uprosc wyrazenie"
7 sie 16:17
J:
To raczej w tego typu zadaniach nie ma potrzeby bawić się w założenia .... tylko
upraszczać...

Warunkiem na to, aby pierwiastek n − tego stopnia był arytmetyczny jest, aby liczba pod
pierwiastkiem była dodatnia.
7 sie 16:21
5-latek: dzieki
7 sie 16:31