| 1 | sinx | ||
+ctgx= | |||
| sinx | 1−cosx |
| 1 | cosx | |||
ja robie tak: L= | + | i nie wiem co dalej | ||
| sinx | sinx |
| 1 + cosx | 1 + cosx | 1 − cosx | ||||
= | = | * | = ... | |||
| sinx | sinx | 1 − cosx |
| 1−cos2x | ||
= | =U{sin2x}{sinx(1−cosx)=sinx/1−cosx l=p dzieki | |
| sinx(1−cosx) |
| sinx | sinx(1+cosx) | |||
P= | = | = | ||
| 1−cosx | (1−cosx)(1+cosx) |
| sinx(1+cosx) | sinx(1+cosx) | 1+cosx | ||||
= | = | = | = | |||
| 1−cos2x | sin2x | sinx |
| 1 | cosx | 1 | ||||
= | + | = | +ctgx=Lc.n.w. . | |||
| sinx | sinx | sinx |