Reverie: Proszę niech mi ktoś pomoże, chyba jestem ciemna, ale od pół godziny siedzę nad tym i nie
mam pojęcia jak to zrobić, a jeszcze mam kilka zadań podobnych

Suma dwóch kolejnych liczb naturalnych dodatnich wynosi 168, a największy ich wspólny
dzielnik równa się 24. Znajdź te liczby.
15 paź 19:04
Jakub: Trochę dziwne zadanie, ponieważ do rozwiązania wystarczy informacja, że suma dwóch
kolejnych liczb wynosi 168.
n - pierwsza liczba
n+1 - druga liczba
n+(n+1)=168
2n+1=168
2n=167
n=83,5
No i kicha. Liczba 83,5 nie jest naturalna, więc zadanie nie ma rozwiązania. Dobrze
napisałeś treść?
15 paź 23:01