płaszczyzny
Matstud: Znaleźć równania normalnych oraz płaszczyzn stycznych do nastepujacych powierzchni
M={(x,y,z)∊R3; F(x,y,z)=0} w punkcie A,gdy
a) F(x,y,z)=x3+y3+z3−36 A(2,1,3)
rzF'(x,y,z)=[3x2,3y2,3z2]
F'(A)=[12,3,27]
przest. normalna w postaci paramaetrycznej : x=12t,y=3t,z=27t
a styczna w postaci ogólnej: 12x+3y+27z=0 czy to jest dobrze
6 sie 23:22
MQ: Czy normalna jest dobrze policzona, to ci nie powiem, bo musiałbym to policzyć, ale płaszczyzna
styczna jest na pewno źle, bo p. A powinien do niej należeć, a jego wsp. nie spełniają
równania pł., które podałeś.
6 sie 23:36
MQ: Normalna dobrze.
6 sie 23:49
Matstud: 12(x−2)+3(y−1)+27(z−3)=0
12x−24+3y−3+27z−81=0
czy wtedy jest to przestrzeń styczna? bo gdzie wyczytałem że
" Przestrzenie styczną do hiperpłaszczyzny ja ta sama hiperpłaszczyna."
8 sie 18:45
8 sie 18:50
Matstud: ktoś coś?
8 sie 23:31
Matstud:
9 sie 15:23
Matstud:
9 sie 19:37
MQ: Teraz dobrze.
9 sie 21:13