okrąg i prosta
dawek: znajdź punkty przecięcia okręgu x2+y2−3x+5y−4=0 z prosta x+2y−4=0
6 sie 20:37
jakubs: np. wyznaczyć x z równania prostej x=4−2y i podstawić do pierwszego równania.
6 sie 20:41
dawek: tylko, ze mi nie wychodzi.. wszyło równanie kawadratowe− y
2−y=0
6 sie 20:44
6 sie 20:45
dawek: dalej lipa
6 sie 20:52
MQ: No i dobrze ci wyszło
wyliczasz dwa pierwiastki tego równania kweadratowego y1 i y2 i z równania prostej wyliczasz
x1 i x2
Masz dwa rozwiązania, tzn. że prosta przecina okrąg.
6 sie 20:55
jakubs: Po pracy to ja nie myślę już...

y(y−1)=0
y=0 lub y=1
x=4−2*0 lub x=4−2*1
x=4 x=2
I wszystko poprawnie
6 sie 20:56
5-latek: To nalezy nauczyc sie wzorow skroconego mnozenia jak wychodzi lipa
(4−2y)2+y2−3(4−2y)+5y−4=0
16−8y+4y2+y2−12+6y+5y−4=0 licz dalej (uporzadkuj to
6 sie 20:58
5-latek: Ups
6 sie 20:59
Mila:
x2+y2−3x+5y−4=0 z prostą x+2y−4=0
x=4−2y
(4−2y)2+y2−3*(4−2y)+5y−4=0⇔
16−16y+4y2+y2−12+6y+5y−4=0⇔
5y2−5y=0
5y(y−1)=0
y=0 lub y=1
x=4 lub x=4−2=2
(4,0), (2,1)
=========
6 sie 21:00
5-latek: Oczywiscie ze −16y zamiast −8y

Dobrze za
]Milu poprawilas . Pozdrawiam

W tamtym wyrazeniu jednak byla 2 w mianowniku i dlatego nie chcialo wyjsc
6 sie 21:04
Mila:
Wiem,
5−latku, czytałam , pigor też tak uważał.
6 sie 21:26
5-latek: teraz bedzie duzo zadan (uprosc wyrazenie ale z pierwiastkami )
Tu juz bedzie trudniej . Jedno juz rozwiazalem (to bylo latwe ale chyba na podpuche)
6 sie 21:32