równanie niewymierne
tyu:
jak zacząć to rozwiązywać x
2−4
√x2−4x=4(x−1)
w odpowiedziach jest podpowiedź t=
√x2−4x i t≥0 i x∊(−
∞;0> u < 4;+
∞)
próbowałem podstawić i wychodzi mi
x
2−4t=4(x−1) ale nie wiem, czy to dobre podstawienie
6 sie 20:27
ICSP: x2 − 4x − 4√x2 − 4x + 4 = 0
t = √x2 − 4x , t ≥ 0
t2 − 4t + 4 = 0
6 sie 20:29
PW: Jeśli przeniesiesz wszystko na lewą stronę, to będzie tam m.in. x2 −4x, czyli t2
6 sie 20:29
tyu: już wiec ocb. Dziękuję za pomoc.
6 sie 20:37
tyu: wiem*
6 sie 20:37
tyu: wyszło mi
Δ=32=(4
√2)
2
t
1=−2−2
√2 t
2=−2+2
√2 i t=
√x2−4x, więc pozostaje tylko t
2=−2+2
√2, bo t≥0
−2+2
√2 =
√x2−4x / ()
2
(2
√2−2)
2 = (
√x2−4x)
2
12−8
√2= x
2−4x
x
2−4x−12+8
√2=0
Δ=16−4*1*(−12+8
√2)= 16+48−32
√2= 64−32
√2
ale tu jest jest chyba błąd, bo
√Δ=0, a odpowiedzi z książki
to x∊{2−2
√2;2+2
√2}
6 sie 21:19
tyu: widzę błąd na samym początku
6 sie 21:21
tyu: wyszedł prawidłowy wynik
6 sie 21:30