dziedzina
5-latek: Czesc
Paulino 
Mam dla Ciebie takie zadanie
Sa dwie szkoly na temat wyznaczania dziedziny . Nie mozna tak kategorycznie twierdzic ze bez
wyznaczenia dziedziny nie mozesz dalej ruszyc .
Wiem ze juz jestes po maturze (pamietam Cie z dyskusji o Ukarinie

wiec powinnas go
rozwiazac
Rozwiaz nierownosc log
3(9
x+0,5+log
9 x)>=2x z wyznaczeniem dziedziny na poczatek
6 sie 19:30
Paulina:
A co ma piernik do wiatraka ?
Nie musisz zakładać nowego watka specjalnie..
Już ktoś na forum pisał Ci, że należy wyznaczać dziedzinę. Na maturze za nie wyznaczenie
dziedziny tracisz punkty i nie obchodzi ich jakaś ''druga szkoła'' Dziedzina w wyrażeniu
wymiernym musi być wyznaczona. Nawet Pan Jakub w zadaniach z działu wyrażania wymierne
wyznacza najpierw dziedzinę...
6 sie 19:56
Paulina:
uprość
bez dziedziny nic nie zrobisz..
6 sie 20:04
5-latek: TO ma piernik do wiatraka ze jak nie wyznaczysz dziedziny to masz 0 punktow za zadanie , a tu
dziedziny nie wyznaczysz ale zadanie idzie zrobic
6 sie 20:17
Eta:
| | x−2 | | x−2 | |
1/ |
| = |
| to wyrażenie ma sens dla x≠2 , x≠−2 |
| | x2−4 | | (x−2)(x+2) | |
zatem możemy go uproscić
| | x−2 | |
2/ |
| możemy uprościć (x−2) gdy x≠2 |
| | (x−2)(x+2) | |
| | 1 | |
|
| zatem wyrażenie wjściowe ma sens dla x≠ −2 i x≠2 |
| | x+2 | |
6 sie 20:18
Mateusz: Założenie że mianownik ułamka nie moze przyjąc wartosci 0 jest bardzo istotne nawet przy
skracaniu o to co sie moze stać gdy o tym sie zapomni prosty przykład mamy rownanie:
| 6x−15 | |
| =1 dzielimy obie strony rownania przez wspolny czynnik i co mamy? |
| 10x−25 | |
3(2x−5)=
5(2x−5)
Gdzie popełniono błąd

?
8 sie 09:21
MQ:
1o Nie dzielimy, tylko mnożymy.
2o Mamy równanie, którego rozwiązaniem jest 2x−5=0
8 sie 09:31
J: | | a | |
Na razie błędu nie widać...jeżeli: |
| = 1 i b ≠ 0 , to: a = b |
| | b | |
8 sie 09:33
J:
| | 5 | |
Oczywiście równanie wyjściowe nie ma rozwiązania , bo z założenia x ≠ |
| , |
| | 2 | |
| | 5 | |
natomiast równanie 2o ma rozwiązanie: x = |
| |
| | 2 | |
8 sie 09:42
5-latek: Mateusz tutaj chodzi o to ze kolezanka stwierdzila kategorycznie iz nalezy zawsze wyznaczyc
dziedzine na poczatku bo jesli nie wyznaczysc dziedziny to nie wolno dalej ruszac zadania .
Pokazalem jej przyklad gdzie zadanie jest do rozwiazania ale dziedziny na poczatku sie nie
wyznaczy. I co byloby gdyby od tego rozwiazania zalezalo zdanie matury ?
czy kolezanka odwolywalaby sie do komisji w tej sprawie ?
jest wiele jeszcze innych takich przykladow oczywiscie .
Takie podejscie do tego ze dziedzine wyznacza sie wtedy tylko tam gdzie jest to naprawde
konieczne prezentuja tez Panstwo Danuta i Marek Zakrzewscy w swojej ksiazce < Jak rozwiazywac
zadania −algebra tygonometria > gdzie recenzentami tej publikacji byli doc. Halina
Lopuszanska −Instytut Matematyki Politechniki Wroclawskiej . dr. Barbara Roszkowska −Instut
Matematyki politechniki WEarszawskiej , dr. Agnieszka Wojciechowska − Instytut Matematyczny
Uniwersytetu Wroclawskiego i Pani mgr OLga Stande − I LIceum Ogolnokszlcace w Lodzi .
Pomocne tez okzaly sie przy pisaniu tej ksiazki sugestie Pana dr . Zbigniewa Skoczylasa .
Ja tylko chcialem zwrocic jej uwage na to ze nie mozna stwierdzac kategorycznie <najpierw
dziedzina . Nawet rownania rozwiazuje sie tez nie tylko metoda rownanm rownowaznych ale tez
Metoda starozytnych gdzie rozwiazania sprawdz sie na koncu .
teraz uczniowie dostaja takie przyklady do rozwiazania gdzie mozna wyznaczyc dziedzine od
razu to twierdza ze tak zawsze musi byc . Okazuje sie ze nie zawsze.
Paulina byla w stosunku do mnie niegrzeczna wiec nie prowadzilem z nia dalszej dyskusji
Poza tym nasza kochana
Eta pokazala jej jak sie upraszca wyrazenia . I tylko tyle
8 sie 10:32
MQ: Cała ta dyskusja opiera się na dwóch problemach:
1. Problem matury −− czy trafimy na sprawdzacza, czy na matematyka. Sprawdzacz wykosi każde
rozwiązanie, które jest niezgodne ze schematem nauczania w szkole średniej. Matematyk sprawdzi
poprawność rozwiązania i ewentualnie pochwali nas, gdy rozwiązanie jest błyskotliwe.
2. Problem celu. −− Nie zawsze rozwiązanie ściśle matematyczne odpowiada celowi obliczeń. W
fizyce czy inżynierii jest tak, że nie wszystkie rozwiązania poprawne matematycznie są do
przyjęcia z punktu widzenia fizyki czy techniki −− nazywamy takie rozwiązania "niefizycznymi".
Z drugiej strony fizycy i inżynierowie posługują się rozwiązaniami nie do końca ścisłymi
matematycznie. Np. funkcja:
dla matematyka ma dziedzinę R\{0}, a fizyk zawsze w 0 ją "uciągli", bo po takim uciągleniu
wychodzi nam bardzo przyzwoita funkcja, nie dość że ciągła, to jeszcze różniczkowalna.
Wykorzystuje się ją np. przy opisie dyfrakcji fali na szczelinie.
8 sie 12:53
5-latek:
8 sie 13:17
Gustlik: Ja to robię tak: dla prostych wyrażeń wymiernych zawierających wyrażenia liniowe w mianowniku,
| | x+2 | |
np. |
| ustalam dziedzinę na początku. A w przypadku wyrażeń kwadratowych oraz |
| | x−1 | |
wielomianów wyższych stopni od kwadratowego najpierw rozkładam wielomiany na czynniki, po
rozłożeniu na czynniki zatrzymuję się, ustalam dziedzinę z tych czynników, a potem dalej
liczę, np. upraszczam wyrażenie, rozwiązuję równanie itp. Dlaczego nie robię dziedziny na
początku? Żeby bez sensu nie robić dwa razy tej samej roboty. Rozkład mianowników na czynniki
jest i tak niezbędny do uproszczenia wyrażeń wymiernych, do rozwiązania równań czy
nierówności, więc mogę upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, po prostu skorzystać jak gdyby
"przy okazji" z tego rozkładu i ustalić dziedzinę. Nie jest to błędem. A potem oczywiście
odrzucam wyniki równania sprzeczne z dziedziną.
9 sie 00:19
5-latek: Czesc
Gustlik
pozdrawiam
Ochlnales juz po wynikach matury

takie podejscie jak Twoje do tego o czym piszsesz tez propowala mi
Mila
9 sie 09:06
9 sie 17:39
5-latek: WItaj

Powiem CI ze nie beda to stracone pieniadze
na poczatku kazdego rozdzialu masz rozwiazane szczegolowo kilka zadan i potem jest do
rozwiazania samemu tez kilka zadan (wzorujez sie na rozwiazaniach wczesniej ) i masz
odpowiedzi do tych zadan .
Jak ta Ci sie spodoba to sa jeszce 3 czesci Jak rozwiazywac zadania z geometrii i analizy
matematycznej i rachunku prawdopodobienstwa.
Proponuje CI najpierw kupic ta .
9 sie 18:06
5-latek: Zwlaszca ze gosciu nie zaszalal z kosztami przesylki
9 sie 18:07
Metis: Dzięki

Ta przyda mi się najbardziej . Resztę widziałem oprócz Rachunku prawdopodobieństwa
9 sie 18:37
5-latek: fajnie
9 sie 18:38
Gustlik: 5−latku, ja nie tyle ochłonąłem po wynikach matury, bo nie miałem z czego ochłonąć,
szczerze mówiąc spodziewałem się pogromu w tym roku. Ale jeżeli program na podstawie i
rozszerzeniu jest ułożony tak, jakby od sprzątaczki wymagać umiejętności naprawy odkurzacza
(podstawa) a od mechanika dodatkowo jego obsługi (rozszerzenie) to nic dziwnego. A tak to
wygląda w przypadku wielu działów matematyki.
9 sie 23:03