matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę
Exploit:
∞
1
dx
∫
x(x+1)
2
stosuje rozkład na ułamki, wychodzi A=1 B=−1 C=−1
1
1
1
podstawiając mam: ∫
−
−
x
x+1
(x+1)
2
Dalej stosuję granicę:
b
1
1
1
1
lim b−>
∞
∫
−
−
x
x+1
(x+1)
2
i mam:
1
1
lim lim b−>
∞
ln(b)−ln(b+1)+
−ln1+ln2−
b+1
2
1
Wiem ze ma wyjsc ln2−
, tylko dlaczego te logarytmy z b dążą do 0?
2
6 sie 19:03
MQ:
b
ln(b)−ln(b+1)=ln
b+1
wyraz pod logarytmem dąży do 1, więc ln dąży do 0
6 sie 19:09