Wyznacz następujące granice:
kamczatka: Wyznacz następujące granice:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
lim n −− > ∞ [n ( |
| + |
| + |
| + ... + |
| ] |
| | n2 +1 | | n2+2 | | n2 +3 | | n2 + n) | |
6 sie 18:49
MQ: Tw. o trzech ciągach
6 sie 18:52
kamczatka: tak ale nie wiem czym to ograniczyć z góry np ?
6 sie 18:56
kamczatka: | | 1 | | 1 | |
z góry będzie |
| + |
| ... ? |
| | n2+1 | | n2+2 | |
6 sie 18:56
MQ:
Z dołu:
| | 1 | | 1 | |
n[ |
| +...+ |
| ] n razy |
| | n2+n | | n2+n | |
Z góry:
| | 1 | | 1 | |
n[ |
| +...+ |
| ] n razy |
| | n2+1 | | n2+1 | |
6 sie 19:04
kamczatka: a jak to teraz policzyć z sumy ciągu ?
6 sie 19:21
6 sie 19:25
MQ: Jakiej sumy?
Z tw. o trzech ciągach przecież.
6 sie 19:25
kamczatka: | | 1 | | 1 | |
ograniczę z góry n[ |
| +...+ |
| |
| | n2+1 | | n2+1 | |
| | 1 | | 1 | |
z dołu n[ |
| +...+ |
| ] |
| | n2+n | | n2+n | |
i co dalej ?
7 sie 16:38
jakubs: tw. o 3 ciągach
Dalej chyba dokończysz
7 sie 16:49
kamczatka: ale skąd te n2 w liczniku ?
9 sie 15:59
9 sie 16:18
kamczatka:
| | n | |
skąd n w liczniku tutaj masz n*( |
| ) |
| | n2+1 | |
9 sie 16:20
9 sie 16:26
jakubs: W nawiasie masz wspólne mianowniki i tego jest n razy, więc jaki będzie licznik ?
9 sie 22:12
hmm: ogranicz kazdy skladnik z osoba przez 1/n
2 ..bo od tego jest mnieszy
wyrazów mamy n..wiec całą suma jest mniesza od n* 1/n
2 = 1/n ..to z kolei dązy do 0..
oczywiscie suma jest wieksza od 0..wiec ciag jest między 0..a czyms co dązy do 0..wiec on tez
dązy do zera..:
10 sie 03:26
hmm: aaaa tam jeszcze to n jest..nie zauwazylem,, no to inaczje
10 sie 03:27
hmm: ..no to do 1.. bo
z dołu mozna ogrnaiczyc przez n* n*/(n2 +n) =n2/ n2 +n dązy do 1..
a z góy przez n*n/(n2+1) =n2/(n2+1).. a to tez dązdy do 1
10 sie 03:29
hmm: ograniczenie z góry bierze sie stąd, że
jak np mamy 1+2+ 3+4 to mamy n−wyrazów jak zamaist dodawac takie lcizby będziemy dodwac tą
najwieksza (tyle samo razy) czyli 4+4+4+4..to dostajemy wiecej..(oczywiste)..
w twoim ciagu najwiekszym "elementem" jest 1/n2 +1.. bo ma najmniej w mianowniku..a skoro
dodjaemy n−razy ..to mamy n* 1/n2+1.. jeszcze jest to n ,ktre tam jest w tym ciagu..i mamy
n*n/n2+1.. analogicnzie dla ograniczenia od dołu..
10 sie 03:33