Przeksztalcenie
5-latek: Wiec tak
mam mastepne wyrazenie z ktorym mam juz wiekszy problem
| | 6an+2 | |
(2an*b+3an+1 − |
| )−1 |
| | 2a−b | |
| | 6an*6a2 | |
(an(2*b+3*a)− |
| )−1 |
| | 2a−b | |
jesli sprowadze to do wspolnego mianownika to dostane
| an(2b+3a)(2a−b)−6an*6a2 | |
| |
| 2a−b | |
dalej nie wiem . Czy dobrze rozlozylem ten czynnik 6a
n+2= 6a
n*6a
2 ? Nie jestem tu w 100%
pewien
6 sie 18:20
MQ: Źle
6an+2=6an*a2
6 sie 18:32
5-latek: OK

W zbioku mam tak napisane . Po przeksztalceniu mam dostac
| | 6a2 | |
an(2b+3a)− |
| ) na razie bez tej potegi na koncu |
| | 2b−a | |
6 sie 18:46
MQ: Coś ci się nawiasy nie parują.
6 sie 18:53
5-latek: bo ma byc tak
| | 6a2 | |
an(2b+3a− |
| ) teraz jest dobrze. |
| | 2a−b | |
6 sie 18:56
Paulina:
Brak dziedziny=0 punktów !
Nie możesz nic robić na wyrażaniach jeśli nie uzgodnisz dziedziny !
6 sie 19:04
5-latek: Moglby ktos pomoc ?
6 sie 19:44
Eta:
| | an[(2b+3a)(2a−b) −6a2] | | 2a−b | |
{ |
| }−1= |
| = |
| | 2a−b | | an(4ab−2b2+6a2−3ab−6a2) | |
| | 2a−b | | 2a−b | |
= |
| = |
| |
| | an(ab−2b2) | | an*b(a−2b) | |
a≠2b i a≠0, b≠0
6 sie 19:57
Eta:
i jeszcze b≠2a
6 sie 19:58
5-latek: Bardzo CI dziekuje
Eta
pozdrawiam

Przd chwila wlasnie zalapalem o co chodzi
Wlasnie rowiazalem o bez tej potegi na koncu na razie tak
Wiem ze zle naapisalem rozklad 6a
n+2 ma byc 6a
n*a
2
| | 6a2 | |
Wiec wyciagajac an przed nawias z tego wyrazenia dostane an(2b+3a− |
| |
| | 2a−b | |
bo przeciez 6a
n*a
2 moge zapisac a
n*6*a
2 .
Wiesz
Eta nie moglem tego zalapac (oprocz tego ze zle rozlozylem ) dlaczego tam jest 6a
2
ale teraz juz wiem .
Jeszce raz wiekie dzieki
6 sie 20:12
Eta:

6 sie 20:18
5-latek: Przyjmuje na zlość Putinowi

)
6 sie 20:27