5-latek:

pokaze CI jakie to jest proste na przykladzie a)
(x−1)(x+3) jest to postac iloczynowa wiec miejsca zerowe masz za darmo (caluj za to autora
zadania )

Miejsca zerowe z tej postaci odzytujemy ze zmienionym znakien , a jesli nie weisz dlaczego to
popatrz
x−1−0 to x=1 i x+3=0 to x=−3
Teraz mnozymy x u nas jest x*x=x
2 potrzebne nam to jest zeby zobaczyc jak beda skierowane
ramiona paraboli (u nas w gore bo wspolczynnik a=1 ktory stoi przy x
2 jest >0
masz miejsca zerowe i wqiesz jak sa skierowane ramiona wiec szkicujesz wykres
Nie musi byc dokladny ale szkic zeby zobaczyc gdzie ta nierownosc jest >0
Jest wieksza od 0 gdy lezy nad osia OX czyli X nalezy (−oo,−3)U(1.oo)
Natomiast jest <0 gdzie wykres kezy pod osia OX czyli dla x nalezy (−3,1)