Rozwiąż równanie różniczkowe
Exploit: Rozwiąż równanie różniczkowe:
(2xy
2−3y)dx+(2x
2y−3x)dy=0
Niestety nie mam pojęcia jak się za to zabrać, nigdy nie spotkałem się z taką postacią
6 sie 17:26
Kacper: Równanie zupełne
6 sie 17:33
6 sie 17:35
Exploit: licze tak:
wyciagam przed nawias:
ydx(2xy−3)=−xdy(2xy−3)
ydx=−xdy
−dxx=dyy
teraz mam całkować obustronnie?
7 sie 17:37
MQ: Dziwnie to liczysz.
Wycałkuj pierwszy człon po x.
Dostaniesz jakąś funkcję F(x,y) plus dodajesz do tego człon f(y) zależny tylko od y
To co dostaniesz rózniczkujesz po y i porównyjesz z drugim członem równania.
Dostaniesz równanie na f'(y)
Wyliczasz f(y)
Rozwiązanie to F(x,y)+f(y)
7 sie 18:05
J:
A więc, tak jak napisał
MQ ...
P(x,y) = 2xy
2 − 3y , Q(x,y) = 2x
2y − 3x
Całka ogólna równania: F(x,y) = ∫P(x,y)dx + Φ(y)
| | x2 | |
F(x,y) = ∫(2xy2 − 3y)dx + Φ(y) = 2y2 |
| − 3yx = x2y2 − 3xy + Φ(y) |
| | 2 | |
| dF | |
| = 2yx2 − 3x + Φ'(y) = Q(x,y) = 2x2y − 3x , stąd : Φ'(y) = 0 , czyli: Φ(y) = C1 |
| dy | |
Zatem: F(x,y) = 2yx
2 − 3x + C
2 + C
1 , czyli całka ogólna równania to: 2yx
2 − 3x + C
8 sie 11:34
Exploit: Skoro F(x,y)=x2y2 − 3xy + Φ(y)
a Φ(y)=C
to dlaczego po podstawieniu wychodzi Ci 2yx2 − 3x + C?
15 sie 11:55
Mariusz: Ale mądrale jesteście co tylko spamować razem z darasem umiecie
Exploit dobrze liczył bo jest to równanie o zmiennych rozdzielonych
27 gru 21:34