przestrzeń wektorowa
aghate: Sprawdź, czy w przestrzeni R4 prawdziwa jest dana przynależność:
[4,6,4,5] ∊ lin([1,4,6,5],[5,6,2,4])
6 sie 17:23
MQ: Nie wiesz jak to sprawdzić, czy nie chce ci się?
6 sie 17:25
Kacper: spr czy istnieją takie liczby α,β, że:
[4,6,4,5]=α*[1,4,6,5]+β*[5,6,2,4]
[4,6,4,5]=[α+5β,4α+6β,6α+2β,5α+4β]
Układ równań:
α+5β=4 ⇒ α=4−5β (*)
4α+6β=6
6α+2β=4
5α+4β=5
wstawiam (*) do drugiego równania
4(4−5β)+6β=6
16−20β+6β=6
14β=10
Trzeba sprawdzić pozostałe równania (sama)
Odp. [4,6,4,5] ∊ lin([1,4,6,5],[5,6,2,4])
6 sie 17:31
Kacper: MQ chociaż dobrze to pamiętam?
6 sie 17:32
MQ:
chyba taaaak!
6 sie 17:41
Kacper: dzięki

Kiedy ja miałem takie rzeczy
6 sie 17:42
aghate: dzięki wielkie, robiłam to w podobny sposób, tyle że ten wektor [4,6,4,5] brałam za niewiadome
[a,b,c,d] i próbowałam dojść to tego żeby a=4, b=6 itp ...
ale ja zawsze kombinuje pod górkę
dzięki za pomoc
6 sie 19:22