Oblicz objętość fragmentu walca
Marcin: Oblicz objętośc fragmentu walca x2+z2=r2 wyciętego przez (nieskończony) graniastosłup
trójkątny o podstawie w trójkącie ABC gdzie A(0,0) B(r,r) C(0,r) nad płaszczyzną xOy.
6 sie 17:01
MQ: Jest to pół walca, o promieniu r i wysokości r, ścięta ukośnie pod kątem 45
o i jeszcze
przepołowiona wzdłuż osi.
Czyli liczysz:
walec: V=πr
2*r=πr
3
| | 1 | | π | |
pół walca: |
| *πr3= |
| r3 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | π | | π | |
ścięty ukośnie (przepołowiony): |
| * |
| r3= |
| r3 |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | π | | π | |
przepołowiona wzdłuż osi: |
| * |
| r3= |
| r3 |
| | 2 | | 4 | | 8 | |
6 sie 17:53
Marcin: Ale jak to zrobić korzystając z całki potrójnej (niestety wymagane)
12 sie 15:29