obliczanie wartosci funkcji
gad: obliczanie wartosci funkcji
| cos270+2cos(−60) | | sin(180+90)−2cos60 | | −1−1 | |
| = |
| = |
| = 2 |
| tg(−225) | | −tg(180+45) | | −1 | |
odpowiedz = 0 , co robie zle
6 sie 16:57
Kacper: cos270=0
wynik to 1
Co robisz źle? ufasz odpowiedziom
6 sie 17:10
gad: | | sin270+2cos(−60) | |
o boze blad mialo byc |
| sory |
| | tg(−225) | |
6 sie 17:13
Janek191:
cosinus jest funkcją parzystą, więc cos ( − 60o) = cos 60o = 0,5
6 sie 17:16
gad: super dzieki ci to wszystko wyjasnia
6 sie 17:18
Kacper: oczywiście pomyłka moja

wynik, z postu 16:57 to −1
A jak zmienisz na sin(270) to mamy wynik 0
6 sie 17:21