6 sie 14:13
tyu: poprawka
ustalam założenia dla
6 sie 14:18
Kacper: możesz po prostu rozwiązać nieróność:
| x2 | |
| −20≥0 i wynik porównać z dziedziną <0,10> |
| 9 | |
6 sie 14:27
tyu: czy chodzi o to, że lewy nawias, tj (−) pomnożony przez prawy nawias, tj (+) = (−) czyli minus
nigdy nie jest większy lub równy zero
6 sie 14:31
tyu: czyli sprawdzam tak
x
2 −180≥0
x
2 ≥ 180
x∊(−
∞; około minus 13,42)> u <około plus 13,42; +
∞)
więc x∊(−
∞; około minus 13,42)> u <około plus 13,42; +
∞) nie należy do <0,10>
6 sie 14:44
Saizou :
10+x≥0 i 10−x≥0 i x≥0 (bo suma dwóch liczb nieujemnych jest nieujemna)
x≥−10 i x≤10 i x≥0
x∊[0:10]
| | x2 | |
10+x+2√(10+x)(10−x)+10−x= |
| |
| | 9 | |
| | x2 | | x2 | |
2√(10+x)(10−x)= |
| −20 |
| −20≥0⇒x2≥180⇒x∊(−∞:−6√5] ∪ [6√5;+∞] |
| | 9 | | 9 | |
co daje nam sprzeczność z wyjściową dziedziną, zatem równanie jest sprzeczne
6 sie 15:10
tyu: dziękuję

czyli dobrze myślałem
6 sie 16:42