ekstremum funkcji
satya: Dane są liczby rzeczywiste a1, a2,... an
Dla jakiej wartości x suma kwadratów:
(x−a1)2 + (x−a2)2 + ... + (x−an)2 jest najmniejsza?
wiem, że odpowiedź ma wyjść
x= (a1 + a2 + ... + an)/n
ale czy ktoś jest mi w stanie wyjaśnić skąd to się bierze?
8 lis 22:52
SC: to by była funkcja kwadratowa
8 lis 22:53
satya: funkcja kwadratowa? możesz wyjaśnić?
8 lis 22:56
SC: y = n*x2 −2*(a1 + a2+...+an)x +(a1)2 + (a2)2+...+(an)2
8 lis 22:56
SC: jak podniesiesz wszystko do kwdratu ze wzorow skróconego mnożenia
i tam najmniejsz wartośc jest w wierzchołku − ramiona ku górze
8 lis 22:58
SC: | | −(−2*(a1 + a2+...+an)) | |
x= |
| |
| | 2*n | |
8 lis 22:59
satya: dzięki, już rozumiem
8 lis 23:04