Jeśli mam granicę i wystarczy podstawić pod n liczbę np:
kamczatka: Jeśli mam granicę i wystarczy podstawić pod n liczbę np:
to liczyć to w nawiasach kwadratowych []
czy normalnie rozpisywać lim n −− >
∞ (2 − 0) = 2
6 sie 12:18
J: A jaką tutaj podstawiasz liczbę ?
6 sie 12:20
kamczatka: ∞
6 sie 12:20
J: To nie jest liczba..
6 sie 12:22
kamczatka: ale wiesz o co mi chodzi, więc wstawiać to w nawiasy kwadratowe czy nie ?
6 sie 12:37
J: Nie bardzo rozumiem, o jakich nawiasach kwadratowych mówisz i jakim liczeniu ?
6 sie 12:51
asdf: pewnie chodzi o symbol

, tak pierw sprawdz symbol, jesli jest nieoznaczony to wykonaj
elementarne dzialania.
6 sie 13:42
asdf: a jesli nie jest − podaj wynik.
6 sie 13:42
Janek191:
| | 4 | | 4 | |
lim ( 2 − |
| ) = lim 2 − lim |
| = 2 − 0 = 2 |
| | n | | n | |
n→
∞ n→
∞ n→
∞
6 sie 16:39