równanie niewymierne
tyu:
mam takie równanie niewymierne
√3x+4 +
√x−4=2
√x
czy muszę zrobić takie założenia
x−4≥0 ⇒ x≥4
x≥0
| | −4 | |
więc w sumie x≥ |
| i x≥4 i x≥0 ⇒ x≥4  |
| | 3 | |
potem podnoszę sobie obustronnie do kwadratu, bo lewa i prawa strona są dodatnie,
i wyliczam x, i sprawdzam czy x należy do dziedziny?
| | −4 | |
Z obliczeń wyszło mi x=4 i x= |
| , więc odp to x=4 (Zgadza się z książką). |
| | 3 | |
Czasami zdarza się, że wynik jest dobry, a sposób obliczeń zły, więc dlatego pytam o
prawidłowość sposobu rozwiązywania.