Przeksztal. algebrnr10
5-latek: WItam
Mam problem z takim wyrazeniem
| 2+ba−1 | |
| −6b(4b2−a2)−1 = |
| a+b | |
| 2a+b | | 6b | |
| − |
| = |
| a(a+b) | | (2b−a)(2b+a) | |
| (2a+b)(2b−a)(a+2b)−6ba(a+b) | |
| |
| a(a+b)(2b−a)(a+2b) | |
mam otrzymac
| 2b2−3ab+a2 | |
| ale nie chce z tego wyjsc po wymnozeniu |
| a(a+2b)(2b−a) | |
Nie chce wpisywac w wolframa ( tak by bylo najprosciej)
Jesli bym doprowadzil czynnik (2b−a) do postaci (2b+a) to wtedy moglbym wyciagnac przed
nawias z tych trzech piewrszych czynnikow z licznika wspolyny czynnik (a+b)
tylko jak i czy dobrze rozumuje?
A moze jest inny sposob
5 sie 19:39
Kacper: To się wg mnie nie uprości
5 sie 19:50
Kacper: Na pewno dobrze przepisałeś?
5 sie 19:50
Metis: Podstawiłem do postaci którą masz otrzymać i tej która wymnazałeś kolejno a= 1 , b=2
I wyniki sie róznia .
5 sie 19:57
5-latek: Witam

Dlugo nie odpisywalem (mam problem z internetem )
Kacpcer dobrze przepisane
tak sie teraz zastanawiam ze to chyba trzeba bylo podniesc do potegi (−1) cale ba czyli
| | 1 | |
dostaniemy |
| ja podnioslem samo a−1 |
| | ba | |
5 sie 20:10
5-latek: tylko z drugiej strony jakby chceli zeby podniesc ba−1 to wzieliby wlasnie to (ba) w nawias
5 sie 20:12
5-latek: jak oblicze to wyrazenie to muszse jeszce to podzielic przez
| | 6an+2 | |
(2anb+3an+1− |
| )−1 |
| | 2a−b | |
Z tym wyrazeniem sobie pewnie poradze
5 sie 20:21
5-latek: Jednak jest blad w miom poscie z 19:39
| | 2b2−3ab−2a2 | |
ma byc.... mam otrzymac |
| |
| | a(a+2b)(2b−a) | |
5 sie 20:38
Mila:
Musieli coś w treści źle napisać, bo taka odpowiedź nie wychodzi. 19:39
5 sie 20:39
5-latek: Poprawilem juz Milu ta odpowiedz
A czy do tego momentu gdzie przerwalem obliczenia jest dobrze?
5 sie 20:49
Kacper: Obliczenia dobrze, ale nie uprości się
5 sie 20:55
5-latek: OK

Na razie odpuszczam sobie to zadanie
5 sie 21:06
pigor: ..., wszystko będzie tak jak chcesz
| | 2+ba−1 | |
jeśli będzie2w mianowniku tu : |
| ...  |
| | a+2b | |
5 sie 21:42
Mila:
Tak właśnie jest, jak pisze pigor.
5 sie 22:19
pigor: ..., no właśnie miałaś
Mila rację w poście z 20:39,
chyba, że
5−latek sam tę dwójkę ...

"zjadł" ....
5 sie 22:24
5-latek: Tydzien temu odebralem nowe okulary
Przez te okulary nie zauwazylem tej dwojki tak jak napisal pigor . Teraz spojrzalem . Ta
dwojka tam jest
Co moge zrobic ? Jedynie przeprosic za cale zamieszanie i podziekowac za to ze chcieliscie sie
jeszcze tym zajac i postarac sie na przyszlosc lepiej sprawdzac tresc zadania .

Zaraz zaczynam liczyc od nowa
6 sie 08:49
5-latek: | | | | 6b | |
Czyli |
| − |
| = |
| | a+2b | | (2b−a)(2b+a) | |
| 2a+b | | 6b | |
| − |
| = |
| a(a+2b) | | (2b−a)(a+2b) | |
| (2a+b)(2b−a)−6b*a | |
| = |
| a(a+2b)(2b−a) | |
| 2b2−3ab−2a2 | |
| |
| a(a+2b)(2b−a) | |
czyli mam to co mialem otzrymac
2b
2−3ab−2a
2=2b
2−4ab+ab−2a
2=2b(b−2a)+a(b−2a)=(b−2a)(2b+a)
wiec
| (b−2a)(2b+a) | | b−2a | |
| = |
| |
| a(2b−a)(2b+a) | | a(2b−a) | |
6 sie 09:47
pigor: ..., no i pięknie; a tak naprawdę to nie musisz za co przepraszać
(w każdym razie mnie, bo rozumiem), a więc pozdrawiam; tak trzymaj .
6 sie 14:45
5-latek: Czesc
6 sie 17:58