rownania zadania
humanistka, z matmy poległam: Zadanie 7
Rozwiąż.
a) − 2(x−3)(4− 5x+x2) < 0
b) x4 ≥ 81
c) 2x4 + 3x3 − 2x2 − 3x = 0
8 lis 22:26
humanistka, z matmy poległam: czy ktoś mi podpowie jak z tym dalej mam jechac

?
8 lis 22:48
Godzio:
b)x4≥81 / 4√
x≥3 v x≤−3
8 lis 22:51
Godzio: a chyba trzeba wymnożyć i delte ale niech jakiś spec się wypowie
c)2x4−2x2+3x3−3x=2x2(x2−1)+3x(x2−1)=(2x2+3x)(x2−1)=0
2x2+3x=0 v x2−1=0
x(2x+3)=0 v (x−1)(x+1)=0
x=0 v 2x=−3 v x−1=0 v x+1=0
x=−1,5 v x=1 v x=−1
8 lis 22:55
AROB: Dokończysz Godzio, czy mam zrobić?
8 lis 22:56
AROB: pomagam
8 lis 22:57
Godzio: czyli trzeba tą delte liczyć
8 lis 22:58
gg: a)
x∊ (−2,3)u(7,∞)
b)
x=3 i x= −3 ( krotnosc pierwiastka 4)
x∊(−∞,∞)
c)
2x2(x2−1)+3x(x2−1)=0
(x2−1)(2x2+3x)=0
z pierwszego nawiasu
x=1 lub x=−1
z drugiego
(2x2+3x)=0
x(2x+3)=0
czyli x= 0 lub x= 3/2 ( z nawiasu)
czyli ogolnie
x jeden= 1 x2=−1 x3=0 x4=3/2
8 lis 22:58
humanistka, z matmy poległam: O Ludzie

! skad Wy to wiecie naprawde bardzo mądrymi ludzmi jestescie jesli matme umisz to
jestes Kims normalnie. Bardzo bardzo mocno dziekuje że pomagacie mi i wogole wszystkim. Wileki
szacunek dla Was.
8 lis 23:01
Eta:
a) x
2 −5x +4 = x
2 −4x − x +4 = x(x−4) −(x −4)= (x −4)(x −1)
dzielimy nierówność przez (−2) , pamiętamy o zmianie zwrotu

( x −3)(x −4) ( x −1)
>0
+ + + + +
−−−−−−−−−−−1−−−−−−−−−−3−−−−−−−−−−4−−−−−−−−−> x
x€(1,3) U ( 4,∞)
b) x
4 −81≥0 => ( x
2−9)(x
2+9) ≥0 => ( x −3)(x+3)(x
2+9)≥0
x
2+9 >0 dla x€R
więc pozostaje zbadać znak dla: ( x−3)(x+3)≥0 => x€( −∞, −3> U <3,∞)
c) x(2x
3 +3x
2 −2x −3)=0 => x[x
2(2x +3) −(2x+3)]=0
x*(2x−3)(x
2−1)=0 => x( 2x−3)(x−1)(x+1)=0
x= 0 v x =
32 v x = 1 v x = −1
PS: tylko droga humanistko, co da Ci samo odpisanie ,....
przeanalizuj chociaż i naucz się , to proste przykłady

Powodzenia!
8 lis 23:02
humanistka, z matmy poległam: Nie rozumiem co ETA napisala wogole tego nie obczajam.
8 lis 23:08
AROB:

a) Wymnażać nie należy (postać iloczynowa jest dla nas korzystniejsza).
−2(x−3)(4−5x+x
2) < 0
I I
x
1=3 x
2−5x+4=0 ⇒ Δ= 9,
√Δ=3,
x
2= 4, x
3= 1
Teraz należy wykonać wykres "wężyk" przecinający oś X w obliczonych miejscach zerowych,
zaczynając zawsze od strony prawej, w tym przypadku od dołu.
Z wykresu odczytujemy te przedziały gdzie wartości są ujemne.
Czyli y< 0 dla x∊ (1,3) ∪ (4,
∞).
Zaraz poślę resztę.
8 lis 23:10
humanistka, z matmy poległam: no Ty AROB to przynajmniej piszesz wszystko pokolei i wszystko ma rece i nogi i tak cos w
glowie zostanie a to wczesniejsze to wogole nie wiem o co chodzi bo nie jest wyjasnione aby
jakies odpowiedzi napisane
8 lis 23:13
Eta:
Jak nie "obczajasz"?
zastosowałam wzór a
2−b
2 = (a −b)(a+b) w przykładzie b)
w przykładzie a)
mozesz policzyć deltę i taki rozkład otrzymasz , jak u mnie ( mnie się nie chciało
liczyć delty

Δ= 25 −16 = 9
√Δ =3 x
1= 4 v x
2 = 1
i masz taki sam rozkład:( x −4)(x −1)
czajisz już

8 lis 23:13
AROB: Już nie poślę, gdyż inni już to zrobili. (choć nie zgłosili pomocy)
8 lis 23:13
Godzio: niewytrzymałem jak to przeczytałem


" a to wczesniejsze to wogole nie wiem o co chodzi "
8 lis 23:17
Eta:
Widzisz
Godzio 
Już więcej nie pomagam , poczytam lepiej prasę

Narazie
8 lis 23:22
humanistka, z matmy poległam: Nie musisz tego brac do siebie bo ja nic zlego nie powiedzialam. Poprostu nie lubie jak ktoś
nie wyraźnym językiem pisze i mówi tak w dwoch zdaniach jak napisalas to ja tego nie zrozumiem
ja wole jak ktos rozpisze i kawałek po kawałku bede rozgryzała.
8 lis 23:27