aa
Hugo:

Betonowa kostka ma kształt graniastosłupa, którego podstawą jest 6−kąt foremny. Oblicz wysokość
tego graniastosłupa, jeśli jego objętość jest równa 6
√3dm
3
rys.
rozw:
V=pp*H
4=x
3
x=
3√4
Prosze mi to sprawdzic nie mam odpowiedzi, a dziwny jest wynik
5 sie 18:16
pazdro:
Pionowo kresek nie dało sie narysować?, trochę staranności by sie przydało w tym, co się
prezentuje publicznie.
5 sie 18:19
Saizou :
H=?
V=P
p*H
12
√3=3x
2√3H
4=x
2H
5 sie 18:20
pazdro:
A skąd wiadomo, że wysokość graniastosłupa jest równa długości krawędzi podstawY?
5 sie 18:21
Hugo: z rysunku
5 sie 18:27
pazdro:
z jakiego rysunku?
5 sie 18:29
Hugo: Saizou
H = x
x
3=4
...
i to co u mnie
5 sie 18:29
Hugo: tego w książcce a w konsekwencji tego co wklepałem tu na forum : )
5 sie 18:29
Hugo: dziękuje Saizou
5 sie 18:35
5-latek: pazdro
Pani prof. Krygowska w swojej ksiazce do geometrii do klasy 1 liceum piszsse tak.
[P[Niedokladnosci rysunku nie wprowadzaja nas w blad jesli pamietamy ze przedmiotem naszego
rozumowania jest figura pomyslana a nie wykreslona]]
Oczywiscie starannie wykonany rysunek moze w wielu przypadkach ulatwic rozumowanie . Pamietac
jednak musimy ze rysunek jest tylko czescia tgo czym sie zajmujemy ,oraz ze przedstawia
pomyslane figury w spposob umowny .
Poa tym czasami jest tu zle rysowac i nie czepiajmy sie tego ze ktos narysuje krzywo kreske .
Betonowa kostka kazdy wie jak wyglada . Prawie wszyscy maja ja przed domem lub garazem
wylozona
5 sie 18:59
Hugo: Jutro Huguś daje korypetycje

z wielomianów
5 sie 19:09
Hugo:

pomóżcie mi jeszcze bo nie wiem : >
przykładowy wykres:
podaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m
i mam
w(x)=|m| i jak mam to rozumieć

?
dla m=3 oraz m e (3; 2) u (1,5 ; 0] , 2 rozw
dla m=2 , 3 rozw
dla m>3 , 0 rozw
a to poniżej jak mam |m| to jak to sie

?
5 sie 19:14
pazdro:

Niechlujstwo, to niechlujstwo i nie można takiej postawy usprawiedliwiać. Czym skorupka
nasiąknie w okresie uczenia się, tym później trąci. A tu rysuje sie bardzo łatwo, kratki się
wyświetlają i pionowe kręski, połaczenia odcinków i inne elementy rysunku można tu bez
bez problemu wykonać. Trzeba, tak jak we wszystkich poczynaniach, włozyć w swoją pracę
trochę wysiłku.
5 sie 19:16
Hugo: ktos pomoze

?
5 sie 19:31
Mila:
1) czy to wykres w(x)?
5 sie 19:33
Mila:
2) o jakie równanie chodzi?
5 sie 19:36
Hugo: tak
5 sie 19:36
Hugo: po prostu to jest taka funkcja pokazana na wykresie i mamy odczytać ilośc rozwiązań względem
parametru m
w(x)=|m|
dla
w(x)=m jest prosto , umiem ale jak widze wartość względną to nie wiem jak zrobic
5 sie 19:37
Kacper: to zrób dla k=|m| a potem z tego policz m
5 sie 19:42
Hugo: a mozesz od razu ;x? bo nie jestem z tym pewny
5 sie 19:45
Mila:

1) liczba rozwiązań równania
w(x)=m
rysujesz poziomą linię i przesuwasz np. od dołu do góry.
a) Dla m∊(−
∞,1.5) masz 2 rozwiązania
b) dla m=1.5 są trzy rozwiązania
c) dla m∊(1.5, 3) są 4 rozwiązania
d) dla m=3 są dwa rozwiązania
e)m∊(3,
∞) brak rozwiązań.
2) liczba rozwiązań równania
w(x)=|m|
Ponieważ |m|≥0 to
a) są dwa rozwiązania dla 0≤|m|<1.5 ⇔|m|<1.5⇔m∊(−1,5; 1,5)
b) są 3 rozwiązania dla |m|=1.5 czyli dla m=−1.5 lub m=1.5
c)są 4 rozwiązania dla |m|∊(1.5;3) czyli 1,5<|m|<3⇔ rozwiąż i sprawdź w wolf.
d) są 2 rozwiązania dla |m|=3 ⇔m=−3 lub m=3
e) |m|>3 ⇔m<−3 lub m>3 brak rozwiązań.
5 sie 20:28
Hugo: http://scr.hu/2pdc/v30j8
wykres.. już zacząłem przepisywac całe polecenie od nowa :x
Hmmm Milo dziękuję ! już patrzę
5 sie 20:30
Mila:
No to jest trochę inny wykres. Hugo zamiast 1.5 masz tam 1 wpisać.
5 sie 20:42
Hugo: oczywiście ! tak tak

dziękuje Milo
5 sie 20:46
Hugo: okej rozumiem twoje i cofam to swoje nowe dziwne !

0≤|m| <====== to sie równa 0 prawda

?
5 sie 20:57
Hugo: nein !
0≤|m|
m ∊ R
a zatem mi sie koliduje z tym
"są dwa rozwiązania dla 0≤|m|<1.5 ⇔|m|<1.5⇔m∊(−1,5; 1,5)"
moze ktos mi to rozjasnic
5 sie 21:06
Mila:
|m|≥0 dla każdego m z definicji wartości bezwzględnej. Stąd nie będzie równa wartości ujemnej
w(x)
( wykres pod osią)
|m|=0 dla m=0
5 sie 21:10
Mila:
m=0 jest w przedziale (−1,5; 1.5)
5 sie 21:12
Hugo: musze to jeszcze przeanalizowąc ehmmm ; / dziękuje za cierpliwosc !
5 sie 21:13
Mila:
Skąd to zadanie?
5 sie 21:14
Hugo: wiec:Matematyka nowej ery ale nowa postawa
5 sie 21:34
Mila:
Dziękuję . Najczęściej pytali o liczbę rozwiązań równania |f(x)|=m
5 sie 21:37