Zespolone ciąg dalszy
Mario: Jak rozpisać ten moduł w tym równaniu |z − 1| + z = 3 ?
5 sie 14:44
ICSP: z = x + yi, x,y∊R wtedy
|z−1| = |x − 1 + yi| = √(x−1)2 + y2
5 sie 14:54
Mario: Dzięki
5 sie 14:55
Kacper: Można też skorzystać z interpretacji geometrycznej i od razu widać rozwiązanie.
5 sie 15:09
PW: A najlepiej − nie dać się podpuszczać. Prawa strona równania jest liczbą rzeczywistą, wobec
tego lewa też musi być rzeczywista. Lewa strona równania jest sumą liczby rzeczywistej |z − 1|
i pewnej liczby z. Wniosek: liczba z będąca rozwiązaniem jest rzeczywista.
5 sie 20:52
Dziadek Mróz:
Tak więc podsumowując:
|z − 1| + z = 3
√(x − 1)2 + y2 + x + yi = 3
√(x − 1)2 + x = 3
x − 1 + x = 3
2x = 4
x = 2
y = 0
z = 2
6 sie 13:09
Mila:
√(x−1)2=|x−1|
6 sie 18:20