Zespolone
Mario: Jakie wyrażenie powinno się znaleźć zamiast znaku zapytania
Re(x2 + y2 − 2xyi) = ?
a) √x2 + y2
b) x2 + y2
c) −2xy
d) x2
Prawidłowa odpowiedź to b) ale nie mam pomysłu dlaczego. Może ktoś wytłumaczyć? Chyba mi się
myślenie przez te wakacje włączyło.
5 sie 13:18
J: Bo Re − oznacza część rzeczywistą liczby zespolonej : z = Re + Im*i
5 sie 13:25
Mario: Można trochę dokładniej?
5 sie 13:31
J:
Liczba zespolona , to liczba postaci: z = a + b*i , gdzie: a = Re z − część rzeczywista ,
b = Im z − część urojona , i − jednostka urojona
5 sie 13:34
Mario: To wiem panie J tylko zastanawiam się czemu odpowiedz b
5 sie 13:39
Piotr 10: To poczytaj sobie teorię. To co stoi przed jednostką urojoną to część urojoną. A x2+y2 to
część rzeczywista.
5 sie 13:44
J:
Twoja liczba zespolona to : (x2 + y2) + (−2xy)*i ,
czyli: Re = x2 + y2 ( część rzeczywista) , a np odp c: −2xy − to część urojona
5 sie 13:44
Mario: Po prostu w tym wyrażeniu (x2 + y2 − 2xyi) mam znaleźć cezary rzeczywista tak? Dlatego odp to
b?
5 sie 13:46
Mario: Do piwo przeczytałem wasze odpowiedzi bo pisze z telefonu. Wszystko jasne dzięki
5 sie 13:47
Piotr 10: Tak. Re(z)− to część rzeczywista liczby zespolonej
Im(z) − to część urojona liczby zespolonej
5 sie 13:47
Mario: Właśnie przeczytałem miało być a nie do piwo xd
5 sie 13:47