równania i nierówności
...: rozwiąż
a)2,5log3x +0,4log3x=2,9
b)log2(9x−1+7)>2+ log2(3x−1+1)
5 sie 12:47
Kacper: jakiś własny pomysł?
5 sie 12:49
...: w pierwszym myślałam o jednej podstawie ale prawa strona mi nie pasuje i podstawić zmienną t
ale w drugim nic mi nie wychodzi zresztą tak jak w pierwszym
5 sie 12:53
...: b)9x−1+7=4(3x−1+1)
a później za 3x=t to chyba zrobię
5 sie 12:59
J:
... masz nierówność, a nie równanie. t = 3x i t > 0 , potem sprawdź rozwiązania z
założeniami pierwotnymi..
5 sie 13:06
...: zgadza się a co zrobić z tym a)
5 sie 13:08
pigor: ..., w zbiorze
R+ dane równanie jest równoważne
kolejno:
a)
2,5log3x +0,4log3x= 2,9 ⇔
⇔ (
52)
log3x+(
25)
log3x= 2,9 /* (
52)
log3x ⇔
⇔ (
52)
2log3x−2,9(
52)
log3x+1=0 i
√Δ=√2,92−22=
√0,9*4,9=2,1 ⇒
⇒ (
52)
log3x=
12(2,9−2,1) lub (
52)
log3x=
12(2,9+2,1) ⇔
⇔
(52)log3x= (52)−1 lub
(52)log3x= (52)1 ⇔
⇔ log
3x=−1 lub log
3x=1 ⇔ x=3
−1 lub x=3
1 ⇔
x∊{ 13,3}. .
5 sie 14:00
Janek191:
b)
log2 ( 9 x − 1 + 7) > 2 + log2 ( 3x − 1 + 1)
log2 ( 9 x − 1 + 7 ) > log2 4 + log2 ( 3x − 1 + 1)
log2 ( 9x −1 + 7} > log2 ( 4* 3 x−1 + 4}
9x − 1 + 7 > 4* 3 x − 1 + 4
(32) x − 1 + 7 > 4*3x − 1 + 4
(3x − 1)2 − 4*3 x − 1 + 3 > 0
t = 3 x − 1 > 0
t2 − 4 t + 3 > 0
( t − 1)*( t − 3) > 0
t < 1 lub t > 3
więc
3 x − 1 < 1 lub 3x − 1 > 3
x − 1 < 0 lub x − 1 > 1
x < 1 lub x > 2
x ∊ ( − ∞ ; 1 ) ∪ ( 2 ; + ∞ )
====================
6 sie 17:12
Janek191:
b)
log2 ( 9 x − 1 + 7) > 2 + log2 ( 3x − 1 + 1)
log2 ( 9 x − 1 + 7 ) > log2 4 + log2 ( 3x − 1 + 1)
log2 ( 9x −1 + 7} > log2 ( 4* 3 x−1 + 4}
9x − 1 + 7 > 4* 3 x − 1 + 4
(32) x − 1 + 7 > 4*3x − 1 + 4
(3x − 1)2 − 4*3 x − 1 + 3 > 0
t = 3 x − 1 > 0
t2 − 4 t + 3 > 0
( t − 1)*( t − 3) > 0
t < 1 lub t > 3
więc
3 x − 1 < 1 lub 3x − 1 > 3
x − 1 < 0 lub x − 1 > 1
x < 1 lub x > 2
x ∊ ( − ∞ ; 1 ) ∪ ( 2 ; + ∞ )
====================
6 sie 17:12