rownanie wykładnicze
bart: (1/2)
x*(4−x
2)=1
no nie mogę tego rozwiązać
5 sie 10:45
bart: sory, źle przepisałem− znak mnożenia jest pomiędzy ((1/2)x)*(4−x{2})
5 sie 10:47
pigor: ..., czy o to chodzi (12)x(4−x2)= 1
5 sie 10:52
bart: iloczyn (12)x i (4−x2) równy 1
sory za błędy w zapisach
5 sie 10:57
zombi: Jesteś w liceum? Bo, jeśli tak to prawdopodobnie źle przepisałeś przykład albo błąd w ksiązce.
Bo rozwiązania nie wyglądają najładniej
5 sie 11:21
J:
Zadanie nie jest łatwe ...
Myslę,że można jedynie oszacować wynik metodą graficzną ...
| | 1 | | 1 | |
Ponieważ ( |
| )x ≠ 0 , więc mamy: (4 − x2) = |
| ) ⇔ (4 − x2) = 2x .. |
| | 2 | | | |
teraz rysunek tych dwóch funkcji ... i oszacowanie rozwiązania ...
5 sie 11:23
bart: Tak jestem w liceum, przyklad to ten iloczyn ktory napisalem wczesniej
Probowalem to rozwiazac graficznie, ale ciekaw bylem czy mozna to rozwiazac jakos
algebraicznie
5 sie 11:27
J: To masz z książki, czy od nauczyciela ?
5 sie 11:33
bart:
a inny przyklad, gdyby ktos mogl pomoc bo tez mi zle wyszedl
(4−x2)(2x+5x−2)=0
5 sie 11:34
pigor: ..., x∊R i
(12)x(4−x2)=1 /* 2
x ⇒ −x
2+4 = 2
x i −x
2+4>0 ⇒
⇒
|x|<2 i
−x2+4= 2x i teraz jakąś metodą przybliżona znajdujesz 2 pierwiastki
x∊(−2;2) tego równania, które ładnie widać rysując parabolę y=
−x2+4 i krzywą
wykładniczą y=
2x w jednym układzie xOy.. ...
5 sie 11:35
bart: Ksiazka,fakt−polecenie brzmi tylko okresl liczbe,rozwiazan jednak interesuje mnie sposob
rozwiazania algebraicznie o ile to mozliwe. Nie moglem nigdzie znalezc analogicznego przykladu
rozwiazanego algebraicznie

a zadanie strasznie urtuje
5 sie 11:39
bart: Dzieki Pigor!
5 sie 11:40
pigor: ..., np. tak :
(4−x2) (2x+5x−2) = 0 ⇔ (4−x
2=0 lub 2x+5=0) i x−2≠0) ⇔
⇔ (|x|=2 lub x=−
52) i x≠2 ⇔
x∊{−2,−52 } ...
5 sie 11:43
bart: ale nie nie, ulamek jest potega tego wyrazenia, wydawalo mi sie, ze dobrze przepisalem..

sory za problemy z zapisem, nowy tu jestem, nie oswoilem sie jeeszcze z funkcjami
5 sie 11:48
pigor: ..., no to np. tak :
(4−x2) 2x+5x−2 = 0 ⇔ 4−x
2=0 i
2x+5x−2 ≠0 i x−2≠0 ⇔
⇔ x
2=4 i 2x+5≠0 i x≠2 ⇔ x=±2 i x≠−
52 i x≠2 ⇔
x= −2.
5 sie 11:56
bart: dzieki
5 sie 12:30