π | ||
sinx−sin(x− | ) = 0 | |
3 |
π | 3 | |||
cos(x+ | )+cosx = | |||
3 | 2 |
|
| |||||||||||||||||||||
2sin | *cos | =0 | ||||||||||||||||||||
2 | 2 |
π | π | |||
2sin | *cosx− | = 0 | ||
6 | 6 |
π | ||
cos(x− | =0 | |
6 |
π | π | |||
x= | + | +2kπ | ||
6 | 2 |
2π | ||
x= | +2kπ | |
3 |
π | π | |||
Ad 1) ... jeszcze : x − | = − | + 2kπ | ||
6 | 2 |
2π | π | |||
no to mam jeszcze x=− | +2kπ =− | +2kπ | ||
6 | 3 |
2 | ||
w odpowiedziach jest : | π+kπ | |
3 |
2 | ||
To jest tylko inny zapis... ale katy te same. W odpowiedzi masz: | π + kπ, | |
3 |
π | π | π | 2 | |||||
bo cosx = 0 ⇔ x = | +kπ , czyli: x − | = | + kπ ⇔ x = | π + kπ | ||||
2 | 6 | 2 | 3 |
π | π | 3 | π | √3 | 3 | |||||||
Ad 2) ⇔ 2cos(x+ | )cos(− | ) = | ⇔ 2cos(x+ | ) | = | ⇔ | ||||||
6 | 6 | 2 | 6 | 2 | 2 |
π | √3 | |||
cos(x+ | ) = | |||
6 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |