Wyznacz granicę:
kamczatka: Wyznacz granicę:
| tgx − sinx | | | |
lim x −− > 0 |
| = |
| |
| sin3x | | (sinx)3 | |
i nie wiem co dalej
5 sie 09:37
J:
| sinx − sinxcosx | | 1 − cosx | |
.... = |
| = |
| = |
| sin3xcosx | | sin2xcosx | |
| 1 − cosx | | 1 | |
|
| = |
| ... |
| (1 − cos2x)cosx | | (1 + cosx)cosx | |
5 sie 09:55
kamczatka: skąd te sinx − sinxcosx?
5 sie 10:10
52:
tgx−sinx | | | | | |
| = |
| = |
| = |
sin3x | | sin3x | | sin3x | |
| | | sinx−sinxcosx | |
= |
| = |
| |
| sin3x | | sin3xcosx | |
5 sie 10:19
J: O... już masz wyjaśnienie...
5 sie 10:23
kamczatka: ok dzięki
5 sie 10:24
pigor: ..., lub ...
rozszerz wyrażenie wymierne pod granicą
przez cosx.
5 sie 10:27
kamczatka:
i co dalej bo cosx nie skróce
5 sie 10:52
pigor: ....,

1−cos
2x= 1
2−cos
2x= (1−cosx)(1+cosx)
5 sie 10:54
zombi: 1−cosx | | 1 | |
| = |
| |
(1−cosx)(1+cosx)cosx | | (1+cosx)cosx | |
5 sie 10:54