wyznacz an, wiedząc, że nieskończony ciąg (an) dla n∊N spełnia dwa warunki:
Archy: wyznacz an, wiedząc, że nieskończony ciąg (an) dla n∊N spełnia dwa warunki:
an+2 − an+1=n2 i an+2 + 2an+1=3−2n2
po dodaniu wyszło mi: 2an+2+an+1=3−n2
3an+3=3−n2
i dalej nie wiem co
proszę o pomoc
5 sie 08:42
Kacper: popraw zapis
5 sie 08:45
Archy: o co ci chodzi? przecież jest dobry
5 sie 08:52
Kacper: an+2 co oznacza?
nie rozróżniasz indeksów?

pisz a
n+2 bo nie wiadomo, gdzie jest indeks, a gdzie nie
5 sie 09:00
Archy: no więc
an+2 − an+1=n2 i an+2 + 2an+1=3−2n2
5 sie 09:05
5 sie 09:42
pigor: ..., coś to twoje dodawanie stronami jest do ...delikatnie mówiąc,
bo jeśli już, to otrzymasz
2an+2 + an+1 = 3−n2 i rozwiązujesz to
równanie rekurencyjne
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
możesz tez doprowadzić je do postaci :
a
n+2−a
n+1=n
2 i a
n+2+2a
n+1=3−2n
2 i odejmując stronami ⇒
⇒ 3a
n+1= 3−3n
2 /:3 i a
n+2=a
n+1+n
2 ⇔
⇔ a
n+1= 1−n
2 i a
n+2=1 ⇔ a
n+1= a
n+2−n
2 ⇔
⇔
an+2 − an+1 = n2 i rozwiązujesz nieco prostsze takie równanie .
5 sie 10:50